Početna Gradske teme Znate li koja je najduža ulica u Novom Sadu?

Znate li koja je najduža ulica u Novom Sadu?

0

Da li ste se ikada zapitali koja je najduža ulica u Novom Sadu? Interesantno je da nije reč o bulevaru, niti o jednom od puteva koji vode u susedna mesta.

Bulevar Oslobođenja dugačak je 2,8 kilometara, a ta dužina mu daje drugo mesto među novosadskim bulevarima.

Odmah iza njega je Bulevar cara Lazara koji je dugačak 2,6 kilometara, nešto više od Bulevara patrijarha Pavla koji je dugačak 2,3 kilometra.

Najduži novosadski bulevar je ujedno i najmlađi – Bulevar Evrope. Njegova trenutna dužina je oko 4,3 kilometra.

Kada pričamo o najdužim ulicama neizbežno je pomenuti čuvene „puteve“ – Sentandrejski, Futoški i Temerinski.

Sentandrejski put dugačak je oko 5 kilometara, zbog čega ga mnogi smatraju najdužom novosadskom ulicom, iako to možda nije slučaj.

Futoški put dugačak je 2,3 kilometra, a Temerinski 2,2 kilometra.

Futoška ulica kraća je od Futoškog puta za oko 500 metara pa njena dužina iznosi 1,7 kilometara, dok je Temerinska ulica duža od Temerinskog puta sa 2,6 kilometara dužine.

Među najdužim ulicama u Novom Sadu je i Partizanska sa 2,2 kilometra, a vredi pomenuti i Preradovićevu na Petrovaradinu koja je dugačka 2,8 kilometara.

Ipak, najduža ulica može biti samo jedna, a to je Podunavska ulica.

Ova „uličica“ dugačka je 6,7 kilometara u svojoj punoj dužini, a za automobilski saobraćaj prohodna je dužinom od 4,5 kilometara.

Ulica za pešake počinje na ulasku na Ribarsko ostrvo, gde je postavljena i rampa, dok za automobilski saobraćaj počinje na mestu gde se završava Ulica Heroja Pinkija.

Ona se proteže uz Dunav sve do Futoga, kada u njenom nastavku počinje Ribarska ulica.

Ipak, ova uličica nije na svim mestima prohodna za automobile, pa ako želite da prođete najdužom novosadskom ulicom celom njenom dužinom, savetujemo vam da to uradite peške, samo pazite, za to će vam trebati oko sat i po vremena samo u jednom pravcu.

Izvor: gradskeinfo.rs
Foto: gradskeinfo.rs