Početna Intervju dana Srpsko kolo za Ginisa na Novom naselju

Srpsko kolo za Ginisa na Novom naselju

10939679_10205886427219098_1450419964_o

Folklorno udruženje “Veliko kolo” iz Veternika pozvalo je sve zainteresovane da se prijave za učešće u istoimenoj manifestaciji, a u cilju ulaska u Ginisovu knjigu rekorda.

Manifestacija “Veliko kolo” održaće se u Novom Sadu, 4. oktobra ove godine, i tom prilikom učesnici će odigrati splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svetu, pa će se tako upisati u “Ginisovu knjigu rekorda”, kao najveće i najduže srpsko kolo. Projekat će podržati mnoge gradske i pokrajinske institucije. Kulturno-umetnička društva, koja žele da učestvuju, mogu da se prijave do 28. februara slanjem mejla na adresu: velikokolo@gmail.com, a pojedinci do kraja aprila 2015.

10942880_10205886329176647_57558489_n

U razgovoru s predsednikom folklornog udruženja ’’Veliko kolo’’ Milanom Veselinovićem saznali smo nešto više o pripremnim fazama ovog projekta, koliko se KUD-ova dosad odazvalo, kao i šta organizator od svega ovoga očekuje.

* Kome je pala na um ideja da se u Srbiji organizuje ovakva manifestacija?

Oktobra 2011. godine fotografisali smo se za godišnji kalendar u dvorištu vrtića u Veterniku, a članovi su bili u narodnim nošnjama. Snimljen je veliki broj fotografija (među preslicama, ćilimima, grupne, u parovima…), a jedna od njih obuhvatila je veliki folklorni krug. Pogledavši je iz daljine – shvatili smo da je fenomenalna. Tada nam je na pamet pala ideja da bismo mogli da organizujemo veliko kolo, koje će svi pamtiti, pa smo počeli da prikupljamo kontakte KUD-ova iz Srbije i inostranstva. Dve godine kasnije na centralnom platou „Štranda“, na završnici festivala igre i muzike „Zov ravnice“, zajedno s gostima iz Poljske, napravili smo veliki krug i svi smo zaigrali i njihove i naše spletove. Učili smo jedni od drugih i odlučili da u oktobru 2015. godine organizujemo najveće kolo na svetu.

photo.php

* Koliko će kulturno-umetničkih društava učestvovati u ovom projektu?

Biće ih mnogo. Znamo da nam treba bar 12.000 ljudi, a računamo na dolazak po pedesetoro iz svakog KUD-a, to je 240 kulturno-umetničkih društava. U projektu će učestvovati najviše KUD-ova iz Srbije, ali i gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske… jer želimo da naše kolo dobije internacionalni karakter.

 

 

* Postoji li starosna granica za učešće u ovoj manifestaciji i kakva su pravila za učesnike?

Učesnici su deca i odrasli od 7 do 77 godina. Planirani broj učesnika u kolu je od 12.000 do 15.000 ljudi i svi oni moraju biti u narodnim nošnjama.

* Koje će igre biti na repertoaru i da li i građani mogu da se prključe velikom kolu?

Planiramo tri igre: veliko bačko kolo, katanku i užičko kolo. Posle te tri igre učesnika u narodnim nošnjama biće omogućeno i građanima da se priključe – u tom momentu biće mnogo veći broj učesnika, ali to se neće uzimati u obzir za Ginisa, jer se računaju samo igrači u narodnim nošnjama, a čitav jedan deo grada biće u znaku igre i muzike.

10943506_10205886383818013_1091841416_o

* Gde će biti odrigrano veliko kolo?

Projekat će se realizovati na Novom naselju, a kolo će se prostirati po sledećim ulicama: Bulevar kneza Miloša, Futoški put, Bulevar Evrope, Bulevar vojvode Stepe – to je “krug” dužine šest kilometara. Pošto će veliki broj učesnika biti smešten u školama po gradu, društva će priprediti mini-koncerte u školskim dvorištima i na trgovima. Ceo grad biće u znaku folklora, narodne tradicije, pesme, muzike i igre.

* Kako će biti omogućeno praćenje velikog kola?

U navedenim ulicama biće postavljeno ozvučenje po punktovima da bi svi učesnici čuli muziku i igrali istovremeno. Glavna bina biće postavljena na uglu Bulevara Jovana Dučica i kneza Miloša, gde će uživo svirati Narodni orkestar udruženja „Veliko kolo“. Snimanje kola vršiće se sa zemlje i iz vazduha, iz helikoptera.

* Da li će po završetku tog najvažnijeg dela biti upriličen kulturno-zabavni program za sve posetioce i učesnike?

Posle glavnog dela, koji podrazumeva kolo za Ginisa, za učesnike i građane biće priređeni nastupi poznatih pevača, čija imena još ne želimo da otkrijemo. Svi detalji biće blagovremeno objavljeni.

10939562_10205886394898290_1248074816_o

* Šta očekujete od ove manifestacije?

Ovakav projekat doprineće reputaciji naše zemlje i grada, naravno, i verujem da će biti podsticajan za čitav region u oblasti kulturnog stvaralaštva i folklora. Komisija iz „Ginisove knjige rekorda“ dolazi iz Londona i istoga dana objaviće da li smo u nju upisani. Nadamo se da ćemo biti.

Formular za prijavu možete preuzeti OVDE

Tekst: Tamara Kovačević, Life Content
Foto: Arhiva KUD-a