Početna IT & Business Direktor SRBATOM-a: Bezbednost transporta prepoznata kao važan aspekt sveobuhvatnog sistema kontrole

Direktor SRBATOM-a: Bezbednost transporta prepoznata kao važan aspekt sveobuhvatnog sistema kontrole

0

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađan Velinov učestvovao je na uvodnoj sesiji serije evropskih regionalnih skupova za transportnu sigurnost za nuklearne i druge radioaktivne materijale, koje zajednički organizuju Nacionalna komisija za kontrolu nuklearnih aktivnosti Rumunije, Ministarstvo energetike Sjedinjenih Država i Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost.

Velinov je u svom obraćanju na otvaranju skupa naveo da svako rukovanje radioaktivnim materijalom i zatvorenim izvorom zračenja, pa tako i transport, sa sobom nosi određeni stepen rizika da dođe do vanrednog događaja koji može dovesti do povećanog izlaganja i širenja kontaminacije.

„Ovakvi događaji mogu imati i bezbednosni karakter te je iz tog razloga bezbednost transporta prepoznata kao važan aspekt sveobuhvatnog sistema kontrole delatnosti, posebno uzimajući u obzir da ovakvi događaji mogu dovesti i do širenja straha i nesigurnosti među stanovništvom. Takođe, treba imati u vidu poziciju našeg regiona i njegov značaj za nesmetan protok robe i sirovina, konstantno širenje putne mreže, podizanje nivoa robne razmene i povećanje broja učesnika u saobraćaju kao i sve veću potrebu za transportom radioaktivnih materijala i radioaktivnih izvora, bezbednost transporta postaje sve bitnija obaveza“, naveo je Velinov.

Usvajanjem novih zakonskih rešenja krajem 2018. godine, Republika Srbija je dala dodatni značaj pitanju bezbednosti radioaktivnih i nuklearnih materijala i sa njima povezanih delatnosti i postrojenja. Na ovaj način otvoren je put za dalje jačanje sistema bezbednosti čemu Direktorat kao i druge institucije uključene u ovaj sistem teže.

„Pod drugim institucijama prvenstveno mislim na Ministarstvo unutrašnjih poslova kao primarnu instituciju sistema bezbednosti, ali i na sva pravna lica koja organizuju i vrše transport. Podizanjem nivoa bezbednosne kulture svih učesnika u transportu kroz kontinuiranu edukaciju podiže se njihova svest i obezbeđuje pravilno razumevanje ove tematike. U ovim naporima, Direktorat posebnu zahvalnost duguje Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju koja je kroz svoje mehanizme pomoći obezbedila značajan broj obuka u ovoj oblasti“, zaključio je Velinov.

Događaj je bio organizovan kao virtuelni i sastojaće se od 12 dvomesečnih sesija koje će trajati od 16. marta do 28. septembra 2021. godine. Svaka sesija se fokusira na pitanja koja su ključna za sigurnost nuklearnih i radioaktivnih materijala u transportu.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo