Početna IT & Business Učenik Jovine gimnazije osvojio prvo zlato za Srbiju na informatičkoj olimpijadi

Učenik Jovine gimnazije osvojio prvo zlato za Srbiju na informatičkoj olimpijadi

0

Četvoročlana ekipa Srbije osvojila je jednu zlatnu i dve bronzane medalje na 32. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi održanoj onlajn u organizaciji Singapura, saopštilo je Društvo matematičara Srbije.

Na olimpijadi je učestvovalo 343 takmičara iz 87 zemalja, što je najveći broj takmičara u istoriji ovog takmičenja, a četverac mladih informatičara iz Srbije ostvario je izuzetan uspeh, ocenjeno je u saopštenju.

Tadija Šebez, učenik novosadske Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, osvojo je zlatnu medalju sa 94,60 osvojenih poena, Jovan Bengin, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, izborio se za bronzanu medalju 53,33 poena, a bronza je sa osvojena 48,72 poena pripala i Mateji Vukeliću iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Njegov školski drug Mladen Puzić iz Matematičke gimnazije osvojio je 34,67 poena.

– Tadija Šebez ostvario je zaista izuzetan uspeh jer je ovo prvi put da predstavnik Srbije osvoji zlato na informatičkoj olimpijadi, a zanimljivo je i da je on – uz takmičara Rusije sa istim brojem bodova – najbolje plasirani takmičar koji nije azijskog porekla – navedeno je u saopštenju.

Konačni rezultati biće proglašeni u sredu, ali se ne očekuju izmene u odnosu na preliminarne rezultate, saopštilo je Društvo matematičara.

Vođe ekipe bili su Marko Savić i Dušan Zdravković.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay