Početna IT & Business Vlada malezijske države Melake snažno podržala 11. SBF – Velika poslovna delegacija...

Vlada malezijske države Melake snažno podržala 11. SBF – Velika poslovna delegacija Malezije potvrdila dolazak na 11. Sarajevo Business Forum

0

Kao i prethodnih godina, i ovogodišnji Sarajevo Business Forum ugostiće veliku poslovnu delegaciju, kao i istaknuta politička i poslovna imena iz Malezije. Jedan od glavnih govornika biće TYT Tun Seri Setia Mohad Ali bin Rustam, guverner države Melaka. Inače, Tun Seri Setia Mohd Aliju biće ovo treći dolazak na Sarajevo Business Forumu, nakon što je prethodno prisustvovao kao premijer vlade države Melaka i senator malezijskog Senata.

Osim guvernera, delegaciju iz Melake će činiti i YAB Datuk Seri Utama Sulaiman bin Md Ali, premijer države Melaka, YB Datuk Seri Ab Rauf bin Yusoh, viši državni ministar za industriju, investicije i razvoj preduzetništva, YB Datuk Zaidi bin Johari, državni sekretar, te direktori i šefovi sektora.

Ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu prisustvovaće i zamenik ministra finansija Malezije, YB Dato Indira Mohd Shahar Abdullah koji će u glavni grad BiH stići sa delegacijom od 20 privrednika iz različitih vladinih agencija uključujući: Human Life Advancement Foundation, malezijsko franšizno udruženje, Islamski turistički centar, MyCretaive Ventures, itd. Poslovni razgovori i susreti sa malezijskim privrednicima regionalnim poduzetnicima biće dostupni drugog dana SBF-a, 12. maja, u posebno izgrađenom malezijskom paviljonu u hotelu Hills na Ilidži.

Učešće na panel sesijama 11. SBF-a uzeće i poslovni i politički lideri iz Malezije, između ostalih: YAM Tunku Zain Al-‘Abidin ibni Tuanku Muhriz, osnivač i predsednik Instituta za demokratiju i ekonomska pitanja (IDEAS), YB Dato Seri Zambry bin Abdul Kadir, bivši premijer države Peraka i predsednik Korporacije malezijskih aerodroma, YB Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof, bivši ministar preduzetništva i predsednik Boustead Holdinga, YBhg Dato Mohd Razip Hassan, generalni direktor Islamskog turističkog centra koji deluje u okviru Ministarstva turizma Malezije, YBhg Datuk Ahmad Nazim Abdul Rahman, član Komisije za energetiku iz Ministarstva energetike, zelene tehnologije i vode Malezije i mnogi drugi.

Poseban naglasak tokom boravka malezijske delegacije biće na uspostavljanju i povezivanju turističke industrije u BiH. Naime, Malezijci su izrazili veliki interes za dolazak njihovih turista u BiH.  Ključni ljudi iz Malezije uzeće značajno učešće na panelu o turizmu, koji SBF ove godine priprema u saradnji sa USAID Turizam Projektom u BiH. Cilj panela je odgovoriti na pitanja i dati smernice na koji način BiH može postati svetski atraktivna turistička destinacija. Biće ovo nastavak aktivnosti koje su i započete na prethodnim Sarajevo Business Forumima na dovođenju malezijskih turista u BiH. Inače, prema nezvaničnim podacima, broj malezijskih turista u poslednje tri godine, do pojave pandemije korone,  konstantno je rastao i u 2019. godini dostigao broj od 100 hiljada turista.

Online registracija učesnika je dostupna putem web stranice: www.sarajevobusinessforum.com.

Foto: Privatna arhiva