Početna Kultura 80 Samovih leta obeleženo u ulici Danila Kiša

80 Samovih leta obeleženo u ulici Danila Kiša

0

Novi Sad 2747 Danilo kis

Dečak Sam proslavio je 80. rođendan u Novom Sadu.

Čuveni književni junak iz romana Danila Kiša zatekao se danas tačno u podne na uglu ulica Gogoljeve i Danila Kiša, i u društvu drugara i poznanika obeležio svoje postojanje u njihovim sećanjima, reminiscencijama i književnim asocijacijama.

Ovako bi se ukratko mogla opisati magična astmosfera koju smo zatekli povodom obeležavanja 80. rođendana romansijera, esejiste, dramskog pisca, pesnika i prevodioca sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika, Danila Kiša, koji je jedan deo svog odrastanja proveo u ulici Lilike Bem, a koju je on literarno nazivao ulicom Divljih kestenova.

Novi Sad 2746 Danilo kis

Javno iščitavanje dela Danila Kiša na uglu njegove ulice organizovali su ljubitelji knjiga, prevodilac Zvezdana Šelmić i umetničko-emotivni par Milenko Vlaisavljević i Marijana Radovanović, inače vlasnici kultne grbavičke “Lemijeve knjižare”. Bila je to jedinstvena prilika da se u krugu istinskih zaljubljenika u lik i delo ovog pionira u pogledu novina koje je uneo u srpsku literaturu druge polovine 20 stoleća, prisutni podsete njegovog izuzetnog stvaralačkog opusa.

Tom prilikom portparolka JKP “Informatika” Gordana Galešev podsetila je na “priče za decu i osetljive” transponovane u “Rane jade”, dok je šef Protokola predsednika vojvođanske Vlade Aleksandra Kolar, govorila o Kišovim razmišljanjima o njegovom kolegi Skenderu Kulenoviću, pročitavši odlomak iz dela “Život, literatura”.

Izbor Marijane Radovanović je pao na Kišov mladalački opus i jednu od pesama sabranu u zbirci “Pesme, Elektra”, a bilo je podsećanja, među studentskom populacijom i na “Mansardu”, “Baštu, pepeo”, “Gorki talog iskustva”, “Peščanik” i druga dela ovog nosioca Ordena Viteza umetnosti i književnosti, laureata Ninove, Andrićeve, nagrade Zlatni orao grada Nice, i brojnih drugih domaćih i svetskih priznanja.

autor: Teodora Ž.Janković