Početna Politika Nova neslaganja pokrajinske vlade i opozicije: Da li Vojvodini treba izdvojena poreska...

Nova neslaganja pokrajinske vlade i opozicije: Da li Vojvodini treba izdvojena poreska uprava?

0

vlada

U nacrtu zakona o finansiranju Vojvodine, koji je pokrajinska vlada upravo izradila, predviđeno je osnivanje poreske uprave za Vojvodinu, a to je naišlo na osude u redovima opozicije u pokrajini.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman (DS) kaže da, ukoliko Nacrt zakona usvoje pokrajinski, a zatim i republički parlament, vojvođanska poreska uprava će biti deo poreskog sistema Srbije i poslovaće u skladu sa republičkim propisima i zakonima.

“Smatramo da će se formiranjem poreske uprave Vojvodine obezbediti sigurnost finansiranja pokrajine i pružiti kvalitetnija usluga poreskim obveznicima u Vojvodini”, kaže on.

U redovima naprednjaka, najjače opozicione snage u pokrajinskoj Skupštini, međutim, smatraju da “cepanje jedinstvenog poreskog sistema ne bi Srbiji donelo ništa dobro”.

“To bi bio opasan presedan. Ako se izdvoji poreska uprava, sledeća je policija, vojska, zakonodavna vlast”, upozorava Predrag Matejin, šef kluba SNS.

Socijalisti zameraju i što se pokrajinska vlast, koju čine DS, SVM i LSV, nije konsultovala sa opozicijom u izradi tako važnog zakona.

“Trebalo je da uključe i nas jer pokazalo se na primeru usklađivanja Statuta da možemo da sarađujemo. U slučaju da Nacrt ne prođe u Narodnoj skupštini, verujem da će vojvođanska vlast da internacionalizuje problem finansiranja Vojvodine”, kaže Pavle Budakov, šef kluba SPS.

I predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor žali što u izradu ovog zakona nisu uključene sve poslaničke grupe.

“Predlagao sam to još u septembru, ali DS i LSV to nisu prihvatili”, navodi Pastor.

Izvor: 021.rs