Početna Kultura Budite deo izložbe umetnika iz Praga na Novom naselju

Budite deo izložbe umetnika iz Praga na Novom naselju

Umetnik Viktor Vejvoda iz Praga, bio je gost novosadskog Novog kulturnog naselja u okviru projekta MagiC Carpets, a građani na Novom naselju mogu da budu deo njegove izložbe.

Od 25. novembra do 1. decembra između 14 i 17 časova u ulici Braće Dronjak 15 sa dvorišne strane (lokacija festivala Dobro došli na Naselje), češki umetnik ugostiće u oživljenom objektu sve zainteresovane komšije i zajedno sa njima pripremiti eksperimentalni program i eksponate prve zajedničke izložbe, nastale nakon rada i razgovora sa lokalnom zajednicom tokom svog boravka u Novom Sadu.
Tako će, četvrtu godinu zaredom, građani Novog naselja učestvovati u procesu stvaranja umetničkih dela uz saradnju sa inostranim i lokalnim umetnicima.
Ovogodišnji koncept rezidencije naslanja se na prošlogodišnji #NewCheapNature projekat nastao u kokreaciji austrijskog umetnika Riharda Švarca, građana Novog Sada i članova organizacije Novo kulturno naselje, produbljujući bavljenje ekologijom i adresiranjem važnih i suštinskih pitanja razvoja jedne urbane sredine i kvaliteta života u istoj.

Viktor Vejvoda je vizuelni umetnik i član umetničkih kolektiva Trojan Tactics i Kolxoz. U svojoj umetničkoj praksi služi se različitim tehnikama u cilju pružanja novih pogleda i komentara na svet oko sebe. Ideja i koncept ove saradnje, kao i celokupnog projekta MagiC Carpets jeste izmeštanje umetnika iz ateljea, rad sa kustosom i lokalnom zajednicom.

U okviru projekta MagiC Carpets, tokom četiri godine, Novo kulturno naselje je bilo domaćin brojnim inostranim umetnicima iz Portugala, Italije, Litvanije, Austrije i Češke, ali je i omogućilo lokalnim umetnicima da putuju u neku od 15 partnerskih zemalja i stvaraju u drugim sredinama, umrežavaju se i šire svoja znanja, iskustva, kao i da promovišu svoj rad širom Evrope. Učestvovanjem u projektu MagiC Carpets i postignutim rezultatima, novonaseljska zajednica je osvojila nagradu Community Award, koja se dodeljuje svake godine za najaktivniju zajednicu u konkurenciji od 15 evropskih zemalja. Pored prestiža i komplimenta koji ova nagrada svakako znači, ona je podrazumevala i novčana sredstva koja su dalje usmerena za osnaživanje dva lokalna umetnika.

Početkom novembra otvorena je završna izložba MagiC Carpets Landed u Kaunasu, kojom je zaokružen četvorogodišnji rad brojnih umetnika i kustosa iz cele Evrope. Na izložbi su prikazani radovi svih umetnika koji su bili u rezidenciji na Novom naselju.

Tokom četiri godine na lokalnom nivou se radilo ne samo sa umetnicima i na njihovom razvoju, već i celokupnom umetničkom i kulturnom životu zajednice. Poznato je da je umetnički rad van ateljea, u saradnji sa lokalnom zajednicom i kustosima nešto što je novina na našoj sceni, te je projekat MagiC Carpets jedinstven i vrlo vredan za celokupni razvoj grada, što ga čini još jednim kvalitetom samog lokaliteta i argumentom za osnivanjem Kulturnog centra na Novom naselju, idejom koju Novo kulturno naselje zagovara godinama.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, više od 1.100 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Izvor: 021.rs
Foto: Novo kulturno Naselje