Početna Kultura Dan parkinga na Trgu galerija

Dan parkinga na Trgu galerija

0

Trg galerija - park umetnosti

Obeležavajući Međunarodni Dan parkinga, na platou ispred ulaza u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog u četvrtak, 22. septembra, od 18.30 do 20.30 sati biće održana projekcija fotografija iz foto-dokumentacije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, na temu Trga galerija. Svojevrsna “poruka u slici” na ovaj način biće upućena s namerom da se javnosti ukaže na dosadašnju nereprezentativnu vizuru postojećeg parkinga na Trgu galerija i mogućnosti transformacije ovog prostora u kulturni pejzaž grada.

Posetioci ove simbolične akcije obeležavanja Međunarodnog Dana parkinga, biće u prilici i da u izložbenom prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog pogledaju aktuelnu postavku o idejnom rešenju Trga galerija i dogradnje aneksa Spomen-zbirke, prema projektu dipl. ing. arh. Zorana Radojčića (Energoprojekt, Beograd).

Trg galerija kao celovita ambijentalna celina nastala u periodu širenja Novog Sada posle Prvog svetskog rata, predstavlja poglavlje gradske istorije koje se, s vremena na vreme, ponovo otvara i čita. Zamišljen je i građen kao poslovni centar grada, sa uređenim parkom, da bi tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka otvaranjem Galerije Matice srpske (1958), Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (1961) i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića (1974) njegova namena bila orijentisana ka kulturi. Kako je nakon Drugog svetskog rata planirano, Novi Sad bi tako dobio autentičan prostor gde je moguće videti umetničko nasleđe nastalo u četiri poslednja veka. Nakon izgradnje poslovne zgrade “Koprodukta” prostor je zatvoren u Trg sa današnjim izgledom omeđenim dvorišnim fasadama, sa zapuštenim parkom i parkingom. Ni tada kao ni u godinama koje su usledile nije se vodilo računa o strategiji ambijentalne zaštite parka umetnosti, koja bi promenila njegov dosadašnji izgled. Nije usvojeno nijedno od mnogobrojnih idejnih rešenja, kao ni mišljenje šire javnosti, stručnjaka, ali ni specifičnih ustanova koje tu postoje, a koje moraju da poštuju muzejske propise i međunarodne konvencije o zaštiti kulturnih dobara. S namerom da Trg galerija preraste u omiljeni kulturni prostor grada, cilj postavke u Spomen-zbirci i akcije je da se istaknu njegov značaj i potencijali, kao i odgovoran odnos muzeja koji ga okružuju ne samo prema kulturnoj baštini, nego i prema neposrednom okruženju.

U slučaju kiše projekcija će biti održana u izložbenom prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
Dan parkinga je događaj međunarodnog karaktera i prilika da građani, umetnici i aktivisti sarađuju na privremenom preuređenju i prenameni parkinga u prostore javne namene. Obeležava se od 2005. godine sa ciljem da se kroz različite akcije izazove kritičko preispitivanje vrednosti na kojima se bazira oblikovanje urbanog javnog prostora.

Autor: NsHronika