Početna Kultura Detalji Dočeka Nove godine u Podgrađu

Detalji Dočeka Nove godine u Podgrađu

0

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture zatvara titularnu 2022. godinu uz Doček, nesvakidašnji umetnički i produkcijski program koji će osvetliti barokni ambijent Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, saopštili su organizatori.

Publika će 31. decembra na nekoliko bina moći da uživa u muzičkom programu: na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije u 21 čas program otvara Perpetuum Jazzile, a nakon njih koncert će održati Kosheen od 23 časa i di-džej Biesmans koji će nastupiti pola sata posle ponoći.

Takođe, na sceni smeštenoj na Trgu prote Mihaldžića od 22 časa publika će slušati Stereo MC’s, a od 23:30 Mimi Mercedez. Na sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupiće Monohrom sa početkom u 22 časa, Repetitor u 23 časa, dok će Obojeni program svoj koncert početi pola sata posle ponoći.

Tesla svetlosna galerija i ove godine oživljava Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeks-ovih “Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije “Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi.

Ulaz na programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je slobodan, a za posetioce će u Podgrađu biti obezbeđeni punktovi sa pićem i hranom. Takođe, biće obezbeđeni i mobilni toaleti. Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs.

Privremena izmena režima saobraćaja

Zbog organizacije i realizacije Dočeka doći će do privremene zabrane odvijanja saobraćaja u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, odnosno u Beogradskoj ulici, od Trga vladike Nikolaja do puta za Tvrđavu, u Štrosmajerovoj ulici, Ulici prote Mihaldžića, Vladimira Nazora i Ulici Lisinskog, kao i do zatvaranja dela parkinga na gornjem platou Petrovaradinske tvrđave, u Petrovaradinu. Zbog privremene zabrane odvijanja saobraćaja, biće izmenjene i trase autobuskih linija 3, 3a, 9, 9a, 60, 61, 62, 63, 64 i 69. Privremena izmena režima saobraćaja važi od 29. 12. 2022. do 2. 1. 2023. godine.

Milutin i Mileva kao početak i kraj godine titule Evropske prestonice kulture

Mileva i Milutin bili su centralne ličnosti svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, 13. januara ove godine, kroz spektakl “Zeniteum”. Tada je otvorena i izložba inspirisana Milankovićevim delom “Vreme i vaseljena”, da bi sada taj krug bio zatvoren izložbom “Mileva: Mi smo stena”, kao krunom titularne godine, kada ove dve izložbe predstavljaju jednu celinu. Dok je kroz “Vreme i vaseljenu” čuveno zdanje Studija M dobilo potpuno novi izgled, sada je to učinjeno i sa 1200 kvadrata obnovljenog dela Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će biti postavljena “Mileva: Mi smo stena”.

Ulaz na obe izložbe 31. decembra je besplatan, ali su neophodne prijave. Više informacija o načinu prijave i terminima možete pronaći na sajtu docekns.rs. Obe izložbe biće otvorene 1. 2. i 3. januara od 12 do 20 časova.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: NSEPK/V. Veličković/promo