Početna Projekti Kraljevačko pozorište ugostilo izložbu “Daske koje znače više od života”

Kraljevačko pozorište ugostilo izložbu “Daske koje znače više od života”

0

Posle Pozorišta mladih, izložba “Daske koje znače više od života” otvorena je u Kraljevačkom pozorištu, 28.12.2022.

U okviru projekta predstavljen je istorijat pozorišta u Srbiji i njegov značaj za stvaranje nacionalnog identiteta.

Projekat realizuje udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Muzej pozorišne umetnosti Srbije ustupio je istorijsku građu za potrebe i realizaciju projekta.

Izložba u Kraljevačkom pozorištu otvorena je uz prisustvo zamenika gradonačelnika, pomoćnika gradonačelnika za kulturne manifestacije, brojnih kolega iz pozorišta, ali i predstavnika drugih ustanova kulture u Kraljevu.

Posetioce je pozdravio direktor Kraljevačkog pozorišta, Miodrag Dinulović.

“Na izložbi je predstavljen kratak pregled istorijskog razvoja pozorišne umetnosti u Srbiji, od prvih pozorišnih trupa do osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu. Fokus je na prapočecima srpskog pozorišta, preko Beograda pa do Kragujevca, ali i prvog institucijalnog pozorišta u Miloševoj Srbiji. Da bi kasnije, u Obrenovićevoj Srbiji, bilo otvoreno i prvo Narodno pozorište u Beogradu”, izjavio je direktor Kraljevačkog pozorišta i upoznao posetioce sa sadržajem izložbe.

Dinulović je ovom prilikom istakao i to da mu je veoma drago što je Kraljevo jedan od gradova koje će izložba posetiti, ali je i podsetio da se Kraljevo sada već prepoznaje na pozorišnoj mapi Srbije kao značajan pozorišni centar.

Bojan Ribić, koordinator projekta i predstavnik kompanije Color Media Communications, pozvao je sve Kraljevčane koji su u prilici da posete ovu interesantnu izložbu koja je značajna, pre svega, za mlađe generacije koje mogu mnogo toga da nauče kada je u pitanju istorija pozorišta u Srbiji.

Izložba će, pored Novog Sada i Kraljeva, gostovati u još četiri grada širom Srbije, sa idejom da je pogleda što veći broj posetilaca.