Početna Kultura Dodela književne nagrade “Despotica mati Angelina”

Dodela književne nagrade “Despotica mati Angelina”

0

rajko-petrov-nogo-wide-jpg

Dodela književne nagrade “Despotica mati Angelina” pesniku Rajku Petrovu Nogu i Umetničko bdenje održani su u sinoć okviru tradicionalne manifestacije “Sija knjiga majke Angeline”, uoči Dana Prepodobne mati Angeline, u porti manastira Krušedol.
Laureatu je za knjigu “Preko pepela” (Pravoslavna reč, Novi Sad) nagradu uručio Episkop sremski Vasilije. Nagrada se sastoji od Povelje i rukom rađene ikone majke Angeline autorke Silvije Vlahović.

Nogo je povodom nagrade, u svojoj besedi, između ostalog rekao:

Na ženama, na svetim ženama, opstaje porodica, pleme i država. Žižak koji u tmini svetli i kad muževi, braća, deveri i sinovi nemilice ginu – da bi mladi i lepi bili na odru. Udovice i sestre bezbratnice, vašim se senima večeras klanjamo. I moštima svetih. Spaljenim moštima. Pepelom spaljenih kostiju Srbi se daljinski griju. I zakriljuju rukom Despotice Angeline, uz koju ovde vekuju i srpski patrijarsi Arsenije III Čarnojević i Arsenije IV Šakabenta. U živoj zajednici – jer su u Hristu svi žive – oni nas večeras slušaju i sa nama zagledaju beskrajni plavi krug i u njemu zvezdu.

Odluku o dodeli nagrade Raju Petrovu Nogu jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Sofija Ljukovčan, urednik i autor u Umetničkom programu RTV Vojvodine (predsednik), Biljana Krstić, vokalni solista, istraživač u domenu narodnog stvaralaštva i muzički urednik u Radio Beogradu, Milan Nenadić, književnik, Milica Jeftimijević Lilić, književnik, i Radovan Vlahović, književnik, direktor Banatskog kulturnog centra.

U programu su učestvovali Biljana Krstić i mlade polaznice radionice “Bistrik” koje su pevale “Pesmu zlatnu majke Angeline”, himnu manastira Krušedol, hor “Sveti Nikolaj srpski”, prvakinja Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić, predsednik Matice srpske Dragan Stanić i pesnici Matija Bećković (dobitnik nagrade 2014), Đorđe Nikolić (dobitnik nagrade 2013), Nenad Grujičić, Đorđo Sladoje, Milica Jeftimijević Lilić i Ileana Ursu, predsednica žirija Sofija Ljukovčan i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra i osnivač manifestacije.

U slavu srpske despotice i zadužbinarke Angeline Branković ‒ Prepodobne mati Angeline, manifestaciju organizuje po peti put, a nagradu dodeljuje po treći put Banatski kulturni centar u saradnji sa Eparhijom sremskom i Radio – televizijom Vojvodine, uz podršku Matice srpske. Ove godine pridružila im se i Srpska čitaonica u Irigu.

Autor: RTV
Foto: Banatski kulturni centar