Početna Kultura Dodeljene glumačke nagrade “Predrag Peđa Tomanović”

Dodeljene glumačke nagrade “Predrag Peđa Tomanović”

0

Dodela nagrada Predrag Tomanovic (1)

Nagrada koju dodeljuje istoimena Zadužbina, čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović, uručuje se svake godine 17. januara na dan rođenja “mladog, velikog glumca”. Nagrada koja nosi ime Predraga Peđe Tomanovića ostaje trajno posvećena glumcima njegovog duha, njegove osećajnosti i zaigranosti.
Svečano uručenje nagrade „Predrag Peđa Tomanović“ održaće se 16. januara, u 19.30 časova na sceni „Pera Dobrinović“, pre početka predstave „Ujež“.

Dodela nagrada Predrag Tomanovic (2)

Svrha Zadužbine je dodeljivanje nagrade za najbolju ulogu koju je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u prethodnoj kalendarskoj godini ostvario glumac rodjen posle 1964. godine, što je ujedno i godina rođenja glumca Predraga Peđe Tomanovića. Takođe, nagrada se dodeljuje i najboljem diplomiranom studentu master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu čiji prosek ocena ne može biti niži od devet.

Dodela nagrada Predrag Tomanovic (3)

Žiri u sastavu: Jasna Đuričić, glumica, Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i Igor Burić, pozorišni kritičar, doneo je odluku da se nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na sceni Srpskog narodnog pozorišta u toku minule 2015. godine dodeli Mariji Medenici, za ulogu Ivone Copek u predstavi „Ivona, burgundska knjeginja“ V. Gromboviča u režiji Radoslava Milenkovića.

Nagrada za najboljeg diplomiranog studenta master studija Gluma na srpskom jeziku u 2015. godini dobila je Bojana Milanović, koja je u klasi prof. Jasne Đuričić diplomirala sa prosečnom ocenom 10.00.

Prisutnim predstavnicima medija između ostalih, obratili su se Aleksandar Grain, direktor drame i prvi dobitnik nagrade „Predrag Peđa Tomanović“ i majka glumca čije ime nagrada nosi, Milena Tomanović.

Dodela nagrada Predrag Tomanovic (6)

Završili smo na istoj klasi akademije. Zajedno smo prošli momačke dane. Peđa je bio veoma prisutan u mom glumačkom, a pre svega privatnom životu – rekao je Grajin.

Milena Tomanović zahvalila se prisutnima i rekla:
Moj Predrag bi danas imao 52 godine i sigurna sam da bi bio jako ponosan na sve one koji su dobili nagradu koja nosi njegovo ime. Naša porodična zadužbina je odlučila da od ove godine promeni pravila i da svi glumci, a ne samo oni rođeni nakon 1964. godine imaju pravo na ovu nagradu. Naravno, nagrada za najboljeg diplomiranog studenta glume ostaje nepromenjena.

Dodela nagrada Predrag Tomanovic (8)

Mlada glumica, Bojana Milanović, koja je sa maksimalnim uspehom diplomirala na Akademiji izrazila je svoju izuzetnu zahvalnost povodom dobijanja ove značajne nagrade.

Ovogodišnja dobitnica, Marija Medenica, zahvalila se svim prisutnima i dodala:
Mi, mladi glumci, nažalost nismo imali prilike da upoznamo Predraga Tomanovića, ali smo svakako slušali brojne legende o njemu od starijih kolega. Izuzetna mi je čast, što sam po drugi put u svojoj karijeri dobila ovu prestižnu nagradu.

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: Jelena Dopuđ