Početna Kultura Drugo izvođenje predstave “Šest portreta Pavla Beljanskog” sutra u SZPB

Drugo izvođenje predstave “Šest portreta Pavla Beljanskog” sutra u SZPB

0

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u subotu, 2. novembra 2019. godine (u tri termina: 16, 17.15 i 18.30 časova), biće održano novo izvođenje predstave „Šest portreta Pavla Beljanskog“ u organizaciji Teatra mladih „Mišolovka“ iz Novog Sada.

Predstava je realizovana kao deo projekta „Muzej mladih“, u okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, a uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Koordinatori projekta:
Milica Orlović Čobanov i Marta Đarmati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Režija: msr Ibro Sakić, Teatar mladih „Mišolovka“

Kroz metod procesne drame učesnici su upotrebili sav dostupan materijal (literatura, eksponati, novinski članci, audio i video zapisi, fotografije, pisma itd), kolekciju i ambijent Spomen-zbirke za improvizacije i kreiranje šest scena koje su, po njihovom mišljenju i osećanju, bile ključne u životu Pavla Beljanskog. Svaka priča/tema odigrava se u posebnom izložbenom segmentu muzeja. Prolazeći kroz celokupan stvaralački proces u okruženju dela najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka, glumci su kreirali predstavu u čast ovih znamenitih ličnosti, sa ciljem da se istaknu izuzetni primeri delovanja pojedinaca i značaj njihovog doprinosa za kulturu jedne zemlje.

Predstava je osmišljena zajedičkim radom mladih glumaca Teatra mladih „Mišolovka“, dramskog i pozorišnog pedagoga Ibre Sakića i kustosa Spomen-zbirke, čineći jednu od završnica projekta „Muzej mladih“. Deo planiranih aktivnosti realizovan je u saradnji sa Školom za dizajn „Bogdan Šuput“, dok se u partnerstvu sa Udruženjem građana „Umivanje“ iz Novog Sada, đacima i studentima različitih novosadskih srednjih škola i fakulteta snima dokumentarni film koji će biti predstavljen publici do kraja 2019. godine.

Zahvaljujući ovom projektu mladima je omogućeno da se aktivno uključe u osmišljavanje, realizovanje i promovisanje kulturne ponude grada. Time je ujedno ukazano i na značaj angažovanja muzeja u edukaciji mladih i na potencijale koje muzejske institucije i nacionalna kulturna baština imaju na tom polju.

Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje, zbog ograničenog broja mesta (25 osoba po terminu).

Prisustvo možete prijaviti pozivom na brojeve telefona: 021 528 185 i 021 472 99 66.

Autor: NsHronika
Foto: SZPB/Promo