Početna Kultura Dupli užitak u četvoročasovnoj “svirci” na Nomusu

Dupli užitak u četvoročasovnoj “svirci” na Nomusu

0

IMG_4792_resize

Dan za sladokusce i istrajne! Čak dva koncerta obeležila su peti dan NOMUS festivala – jer je u Sinagogi nastupao violinista, Ning Feng, sa jednim od najčuvenijih kamernih orkestara centralne Evrope, “Franc Listom” iz Budimpešte, da bi potom, na 50-ak metara dalje, ovacijama u Magistratu bili ispraćeni saksofonisti koji sačinjavaju “Signum kvartet” iz Nemačke.

Vrednovan kao umetnik najvišeg ranga, kako u svojoj Kini, tako i diljem sveta, Ning Feng u svojoj plodnoj izvođačkoj karijeri poseduje impozantan curiculum koji veli da je dobitnik brojnih prestižnih priznanja na međunarodnim takmičenjima u Hanoveru, Briselu, Londonu, dočim su mu trenutni angažmani vezani za Losanđelesku filharmoniju, berlinski “Koncerthaus”, simfonijske orkestre Singapura i Makaa, Filharmonijski orkestar iz Hong Konga i brojne druge.

IMG_4828_resize IMG_4854_resize

“Franc (ili Ferenc) List” orkestar je nomusterijanska publika bila u prilici da sluša 2006. godine, a imena poput Jehudija Menjuhina, Svjatislava Rihtera, Marte Argerič, Šloma Minca, Mstislava Rostropoviča, Vladislava Rjepina, Icaka Šterna samo su neka od solističkih svetskih “potpisa” koji su nastupali sa 54-tvorogodišnjim, u pogledu kontinuiteta rada i stvaralaštva, kamernim orkestrom.

U programskom smislu, publiku i štovaoce neangažovanog zvuka, Feng i “Listovci” su obradovali Mocartovim “Koncertom za violinu i orkestar u A-duru, k.219” (poznatijem i kao “turski” jer je i inspirisan turskom vojnom muzikom), a izveli su i “Divertimento”, Bele Bartoka, te Sarasatove “Ciganske melodije, op.20” čije energično, zrelo i atraktivno muziciranje jeste izazvalo oduševljenje.

IMG_4830_resize

IMG_4857_resize IMG_4851_resize

Kuriozitet pete večeri referentnog festivala klasične muzike u nas i u evropskim promerima, svakako je bilo dvostruko izvođenje čuvenog Barberovog “Adađa” iz 1936. godine, kojeg su u program uvrstili i kamerni gudači i nemački “boys bend”, odnosno “Signum kvartet”, čime je publika prisutna na oba koncertna izvođenja, mogla načiniti komparativnu analizu “muziciranja” i vlastitog ukusa i preferencija, na licu mesta.

Pleneći i pojavno i izvođački, u smislu globalnih muzičkih trendova, momci iz kvarteta “Signum” u sastavu: Blaž Kemperle (sopran saksofon), Alan Lužar (tenor saksofon), Erik Nestler (alt saksofon) i Gverino Belarosa ovenčani su priznanjem “Zvezde u usponu 2014-2015“ koje dodeljuje Organizacija evropskih koncert-dvorana. Uz delo Semjuela Barbera, “Signum kvartet”, Nomusterijancima je na “raspoloženje pružio” i Šostakovičeva “Dva komada za gudački kvartet” u transkripciji za saksofon; Grigovu svitu “Iz Holbergovog vremena”, Ligetijevih “Šest bagatela” i svitu na teme iz opere “Porgi i Bes”, Džordža Geršvina, što je mahom mlađa publika dočekala, vraćajući vesele “dečarce”, čak četiri puta na scenu.

IMG_4960_resize IMG_4942_resize

I ove Nomusterijanske večeri, međ ljubiteljima violine i saksofona, prepoznasmo i: dr Borislava Burića i suprugu mu, Jadranku; koreografa, Miloša Sofrenovića; direktoricu Muzičke škole, Radmilu Rakin-Martinović; muzikologe Danijelu Kličković, Mariju Adamov i Rozaliju Sel Pilić (koja je primetivši “živahnost” potpisnice ovih redova, odlično primetila, “da autorka sve dobro vidi i čuje, i iza kuloara i ono što ljudi oficijelno o sebi drže da je potrebno istaći!”); Oskara i Korneliju Pandi; kultur delatnike – Ismeta Atića i Jasminu Gradinac; udovicu osnivača Muzičke omladine Novog Sada, Antona Ebersta Jolan Eberst; predsednika Skupštine MONS-a, Aleksandra Malenicu; direktora “Balassi” instituta iz Beograda, Deže Janoša i suprugu mu; flautistkinju Sandru Katić; violinistkinju, Anabelu Zovijan; Iru Prodanov Krajišnik; doktore Ratimira i Smilju Doroški; Aleksandra Plačkova i dr Vesnu Najdovsku; advokata Slobodana Beljanskog sa suprugom , arhitektu Vladu Rakića, novinarke: Vesnu Farkaš, Jovanku Bebu Stepanović, Ninu Popov, Bojanu Karavidić, Branu Kovačević i druge….

Kao jedna od headliner-ki ovogodišnjeg NOMUS-a večeras će sa početkom od 21 čas, na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta, nastupiti jazz vedeta Stejsi Kent sa svojim bendom.

IMG_4924_resize

IMG_4922_resize

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Srđan Doroški