Početna Kultura “Hiljadarka” za novosadsku publiku u “Areni Cineplex”

“Hiljadarka” za novosadsku publiku u “Areni Cineplex”

0

unnamed (5)

Svečana premijera humorističkog filma „Hiljadarka“, održana je sinoć u novosadskom bioskopu „Arena Cineplex“. Prisutne je pozdravila brojna ekipa iz filma, među kojima su mlada sarajevska glumica Aida Bukva i Moamer Kasumović, publici poznatiji po ulozi Damira Fazlinovića iz serije „Lud, zbunjen, normalan“. Glumci Branislav Trifunović, Milutin Mima Karadžić i Nikola Kojo, koji su, zajedno sa Aidom Bukvom i Moamerom Kasunovićem glavna postavka u filmu, nisu se pojavili na premijeri.

Film „Hiljadarka“ rađen je u u srpskoj, bosansko-hercegovačkoj i hrvatskoj produkciji, po originalnom scenariju pisca Zilhada Ključanina, a u režiji Nenada Đurića. Glavni lik iz filma, Atif Kurtović (Branislav Trifunović), silazi u rudarsku jamu, kako bi nastavio porodičnu tradiciju i postao rudar udarnik. Njegovo nezadovoljstvo prerasta u sreću kada mu najbolji prijatelj, kog glumi Kasumović, donosi pismo iz kabineta Josipa Broza Tita (Nikola Kojo), da je izabran za lice koje će krasiti najvredniju novčanicu u državi – hiljadarku. Prema rečima Moamera Kasumovića, film ima dušu i podseća na sve lepote ranih 50-ih godina prošlog veka, ali ukazuje i na trenutno stanje u društvu.

unnamed (3)

„Mladi kod nas kao i Atif upravo razmišljaju o tome kako žele instant slavu, instant sreću, instant novac a ne žele da rade. Lik koji tumačim, poštar Fadil mi je jako privržen, jer on je u filmu anđelčić koji sedi na desnom ramenu, kao glas razuma i govori šta možda ne bi trebalo da radite. U svakom slučaju, koji god lik da tumačite, vi tu ulogu morate opravdati. Moja misija je bila da iz lika izvučem sve te neke lepe, davno zaboravljene vrline, jer živimo u svetu koji je pomalo surov“, rekao nam je Kasumović.

U celoj priči sa ostrašćenošću idealima, i želji da se postigne uspeh bez rada, glavni glumac Atif se zaljubljuje u mladu, seosku prostitutku koju zovu Hiljadarka. Njegova zaljubljenost se tokom celog filma prepliće sa njegovom slepom odanošću kultu Josipa Broza Tita, sa vaspitanjem, ukorenjenim uverenjima iz detinjstva i nesmirenom sujetom. Hiljadarka, koju glumi Aida Bukva, rekla nam joj je tokom snimanja najteže bilo izbeći stepeotip koji sa sobom nosi zanimanje prostitutke, a opet se uspeti do dostojanstva.

unnamed (4)

„Biti sveden a opet biti rečit u tišini, neverbalnoj komunikaciji tj. govoru tela je najteže. Pokušavala sam da dodam neke slojeve, koji možda nisu previše izraženi, kako bih oplemenila lik. Volim da saslušam savete, da posmatram druge glumce kako se mire svoj temperament sa ulogama koje tumače, a i partnerska saradnja je jako važna. U ulogu sam ‘upala’ dan pred početak snimanja, a da scenario nisam ni pročitala, jer je za lik Hiljadarke izabrana druga glumica. Verujem da je možda ta spontanost doprinela da sve tako ispadne. Nisam se pokajala“, izjavila je Bukva.

Film „Hiljadarka“ je u većini gradova već na redovnom bioskopskom repertoaru. Ako volite filmove koji „mirišu“ na prohujala, romantična vremena, ovo je pravo ostvarenje za vas.

Autor: Maja Guzijan, nshronika.rs