Početna Kultura Izložba “Antilogika slike” sutra u KCNS

Izložba “Antilogika slike” sutra u KCNS

0

Print

Izložba slika “Antilogika slike” i promocija istoimene knjige (zbirke pripovedaka) idejnog tvorca slikara Slavka Krunića, biće upriličena u ponedeljak, 9. februara od 19 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Okosnica priča u knjizi su slike, ali sagledane kroz humor, ironiju, grotesku, apsurd… Ovo zanimljiva kombinacija podrazumeva interakciju slike i teksta, pa su stoga razni pisci pozvani da napišu kratke priče “prema motivima” slike nekog od predviđenih umetnika. Po odabiru Krunića sastavljena je lista od 15 slikara, a po predlogu Mirjane Ognjanović, napravljena je lista pisaca.

Dolazak na izložbu i promociju knjige potvrdili su pisci i slikari koji su učestvovali u ovom projektu: David Albahari, Mirjana Ognjanović, Val Mond (Engleska), Elodi Pinel (Francuska), Ljubica Arsić, Aleksandar Palavestra, Nemanja Mitrović i Dragan Jovanović Danilov, te slikari Slavko Krunić, Oto Rap (Austrija), Zoran Krulj, Snežana Petrović, Mihajlo Đoković Tikalo, Dejan Ulardžić, Nemanja Mitrović, Gančo Karabađakov (Bugarska) i Penio Penev (Bugarska).

“‘Antilogika slike’ ima sasvim poseban položaj među knjigama. Ona se danas javlja u naročitoj formi pinakobiblioteke, tj. zbirke koju sačinjavaju slikarska i prozna dela. Zbirka obuhvata, pored ostalog, i vrhunske domete civilizacije: satiru, grotesku, ironiju i apsurd, koji su posredstvom jednog ‘porodičnog sporazuma’ sklopljenog sa novim suverenom iz dinastije Hum-or, poslužili za ispitivanje beskrajnih veza likovnih i književnih iskustava”, rekao je Slavko Krunić.

Nakon novosadskog predstavljanja slika i knjige, planirane su izložbe i promocije zbirke pripovedaka u drugim gradovima Srbije, kao i u Sloveniji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Italiji.

Izvor: 021.rs, KCNS
Foto: KCNS