Početna Politika DS: Ugroženo snabdevanje vodom u Novom Sadu

DS: Ugroženo snabdevanje vodom u Novom Sadu

0

ds

Redovno snabdevanje vodom u Novom Sadu moglo bi uskoro biti dovedeno u pitanje, poručuju iz Gradskog odbora Demokratske stranke.

Kako navode iz GO DS, JKP “Vodovod i kanalizacija” u poslednje dve i po godine obara sve negativne rekorde u svom poslovanju, dva puta je menjalo statut kako bi za direktora bio izabran najpre jedan istoričar i lovac a onda i nastavnik matematike bez radnog iskustva. Danas, navode demokrate, ovo preduzeće ima “najgore poslovodstvo u svojoj istoriji i rekordan broj zaposlenih”.

“Rezultati poslovanja verovatno najvažnijeg gradskog preduzeća utoliko su porazniji ukoliko se ima u vidu i činjenica da je Novi Sad sve ovo vreme i državni rekorder po ceni vode. Novosađani tako za kubni metar vode ukupno (pitka voda i kanalizacija) plaćaju čak 88,96 (individualni potrošači) i 209,45 dinara (poslovni potrošači), dok istovremeno kubik vode u Beogradu košta 72,12 i 130,74, Sremskoj Mitrovici 64,45 i 119,12 i Nišu 53,04 i 132,75 dinara. Finansijski izveštaji koje je JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ dostavilo Agenciji za privredne registre pokazuju kako je ovo preduzeće za dve godine sadašnje uprave smanjilo neto dobitak za čak 18 puta (sa 639 miliona dinara u 2011. na svega 35,5 miliona dinara u 2013). Završni račun za 2014. samo će potvrditi trend opadanja dobiti, pa 2015. može postati i prelomna godina u kojoj će ‘Vodovod i kanalizacija’ zapasti u finansijske probleme sa nesagledivim posledicama po funkcionisanje vitalnih sistema za naš grad”, navodi se u saopštenju GO DS.

Kako dodaju, situacija se samo pogoršava stranačkim zapošljavanjem u ovom preduzeću, što pokazuje i platni spisak preduzeća, koji je duži za 84 radnika u odnosu na 2013. godinu.

“Osveštavanje vode iz gradskog vodovoda jeste glupost zbog koje se Novom Sadu ruga čitav svet, ali napred navedeni podaci, kao i oni koji zbog ograničenog prostora nisu pomenuti u ovom saopštenju, ukazuju na to da bujica bahatosti i primitivizma kojom je sadašnje rukovodstvo ‘Vodovoda’ zapljusnulo čitav grad nikako nije i najveći problem. Slavine u novosadskim stanovima mogu ‘presušiti’ ukoliko pare iz najvažnijeg gradskog preduzeća nastave da ‘cure’ kroz rupe koje je neko možda i namerno ostavio. Demokratska stranka zato upozorava na moguće posledice ukoliko u Javnom komunalnom preduzeću ‘Vodovod i kanalizacija’ ostane sadašnje poslovodstvo i ukoliko mu gradonačelnik Miloš Vučević i Srpska napredna stranka omoguće da nesmetano nastavi raditi na dosadašnji način”, navodi se u saopštenju novosadskih demokrata.

Iz ovog odbora navode da očekuju “salve uvreda i kleveta” nakon ovog upozorenja, ali dodaju da se vodovodne cevi ne mogu napuniti “propagandom i drekom”.

Izvor: 021.rs
Foto: DS