Početna Kultura Izložba “Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput” u SZPB

Izložba “Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput” u SZPB

0
Ljubica Sokić i Bogdan Šuput – Beograd 1939. godine

Izložba “Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput”, autorke Marte Đarmati biće otvorena u četvrtak, 11. aprila 2019. godine u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavlja Beljanskog. Publiku će pozdraviti mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a izložbu će otvoriti Đura Radišić, direktor Škole za dizajn „Bogdan Šuput”.

Izložba kojom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca, kao i desetogodišnjicu smrti Ljubice Sokić premijerno će biti predstavljena novosadskoj publici. Zamišljena je kao omaž u čast dvoje generacijski bliskih umetnika. Rođeni 1914. godine, Ljubica u Bitolju a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji 20. veka. Njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične smrti u Novosadskoj raciji 1942. godine. U svoju kolekciju Pavle Beljanski je uvrstio četiri slike Ljubice Sokić dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja. Poštujući tu želju Ljubica Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Bogdana Šuputa koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. Zahvaljujući umetničkim delima iz Likovne zbirke i raznovrsnim dokumentima, koji su dobijani poklonima Cuce Sokić, njene porodice i drugim akvizicijama, danas se u Likovnoj zbirci čuva više od sedamdeset dela novosadskog slikara i beogradske umetnice u različitim tehnikama (ulja na platnu, radovi na papiru i skulptura). Postavka će obuhvatiti 55 dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele.

U okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, u sklopu izložbe biće prikazana i postavka radova učenika svih smerova Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada, inspisiranih pričom o dvoje umetnika i njihovim delima.

Izložba Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić (1914–2009) i Bogdan Šuput (1914–1942), prvi put je prikazana u Galeriji Kuće Vojnovića Kulturnog centra u Inđiji (2017), a nakon toga gostovala je Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu (2018). Izložbu prati bogat program, organizovan u saradnji sa Školom za dizajn „Bogdan Šuput“ i drugim institucijama i pojedincima, a koji će tokom trajanja nacionalne manifestacije Muzeji za 10, kao i 15. Evropske Noći muzeja, biti predstavljen najširoj publici.

Izložba se može pogledati do 2. juna 2019. godine.

Autor: NsHronika
Foto: SZPB/Promo