Početna Kultura Izložba slika Milice Dukić od ponedeljka u Galeriji SULUV

Izložba slika Milice Dukić od ponedeljka u Galeriji SULUV

0

Izložba slika Milice Dukić pod nazivom “Ako bi svi stavili maske…” biće otvorena u ponedeljak, 24. decembra u Galeriji SULUV, na Bulevaru Mihajla Pupina 9.

Na izložbi će biti prikazani radovi za koje je Milica nagrađena za pristupačno umetničko delo, na konkursu “Inkluzivna galerija”.

Izložba će biti otvorena u 19 časova.

Konkurs “Inkluzivna galerija” pokrenula je Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”, sa željom da Novosađanima približi koncept “umetnosti za sve” i da inkluziju proširi i na područje umetnosti. Konkurs je bio namenjen pre svega mladim, neafirmisanim umetnicima, studentima umetničkih fakulteta, ali i svim drugim umetnicima koji teže da razmišljaju “van kutije” i koji su senzibilni za različitost i potrebe osoba sa invaliditetom.

Inspirisana zadatkom, Milica kroz izložbu “Ako bi svi stavili maske…” navodi na razmišljanje o jednakosti:

– Iza portretisanih maskiranih lica kriju se korisnici Radnog centra Škole Milan Petrović. Fotografije su nastale pre nekoliko godina, tokom jedne novogodišnje proslave, u vreme kada sam volonterski sarađivala s njima. Ideja da se slični radovi realizuju postoji od tada, i zahvaljujući Konkursu “Inkluzivna galerija”, nastavila sam da istražujem – po prvi put koristim svetlosne kutije kao novo polje za dalje istraživanje mogućnosti slike, njenog sagledavanja ujedno sa obe strane, sa lica i sa naličja.

– Tehnika kojom sam do sada izrađivala svoje radove predstavlja kombinaciju dva različita medija – fotografije i veza. Ovaj put dodajem i svetlo. Rad na površini – vez – je sam po sebi taktilan i može se dodirnuti i osetiti pod prstima. Slike će biti postavljene na visinu koja je adekvatna i osobama u kolicima, dok će zamračena atmosfera tokom otvaranja izložbe ukazati na probleme sa kojima se suočavaju slabovidi – navodi autorka.

Milica Dukić rođena je 1989. u Kraljevu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na osnovnim i master studijama slikarstva, kao i na master studijama crtanja 2014. i 2016. godine. Tokom studija postaje članica SULUV-a, kao i deo tima galerije “Šok Zadruge”. Takođe, povremeno volontira pri radnom centru ŠOSO “Milan Petrović”. Do sada ostvarila je 13 samostalnih izložbi i učestvovala na više od 60 grupnih umetničkih projekata u zemlji i inostranstvu. Više puta je nagrađivana. Poslednjih 14 meseci boravila je u inostranstvu kao umetnica na rezidenciji u Švajcarskoj i Grčkoj. Trenutno živi i radi u Novom Sadu.

Izvor: 021
Foto: Promo/Milica Dukić