Početna Kultura “Kada bog zažmuri” – potresna svedočanstva o Raciji

“Kada bog zažmuri” – potresna svedočanstva o Raciji

bog

Predstavljanje knjige “Kada bog zažmuri”, profesorke sociologije iz Novog Sada Marije Vasić, održava se u ponedeljak 23. januara s početkom u 19:30 časova u Svečanoj sali Jovine gimnazije.

Ovu knjigu čini zbirka kratkih priča nastalih na osnovu arhivske građe i svedočenja o sudbinama Novosađana, Srba i Jevreja, za vreme okupacije Novog Sada tokom tri stravična dana Racije i deportacije. Opisana su stradanja na različitim mestima u gradu, mestima kojima svakodnevno prolazimo, koja su ostala neobeležena i zaboravljena – Miletićeva ulica, Uspensko groblje, Štrand, NAK-ovo igralište,…

– Knjiga je napisana u povodu 75 godina od Racije kao spomen nevinim žrtvama, da se prenese generacijama, da se ne zaboravi i ne ponovi – kaže autorka Marija Vasić.

Priče su o Bogdanu Šuputu, Ignjatu Pavlasu i mnogim drugim Novosađanima, o tome šta ljudi mogu jedni drugima da učine, o tome kako su komšijski odnosi nekad spasonosni, nekad kobni. Autorka zapravo otkriva koliko je tanka skrama ljudske čovečnosti i profil zločinca dojučerasnjih komšija i prijatelja.

– To su priče o stvarnim ljudima i stvarnim događajima, o strašnim trenucima kada se život okreće naopako, o užasnim trenucima kada život gubi smisao, a nasilna smrt postaje svevladajuća. Istinite priče Marije Vasić su tragično svedočanstvo, uznemirujuća opomena šta se događa u mračnim vremenima kada zločinačke ideologije i zločinci zavladaju svetom – kazao je književnik Filip David.

Na predstavljanju knjige govoriće dr Ruža Knežević Perunović, Aleksandra Kolar i autorka.

Podsetimo, u ponedeljak se obeležava 75 godina od Novosadske racije. Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942. godine u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke masovno ubijano lokalno stanovništvo, pretežno Srbi i Jevreji.

Izvor: 021