Početna Danas u gradu Posao ledolomcima otežavaju sante duge nekoliko stotina metara

Posao ledolomcima otežavaju sante duge nekoliko stotina metara

ice-breakers-540688_640

Veći od dva mađarska ledolomaca koji juče nije uspeo da se probije kroz barijeru u daljskoj krivini, od jutros je ponovo u akciji, dok je kod Novog Sada angažovan još jedan potiskivač.

On je juče trebalo da probije barijeru kako bi se oslobodio manji ledolomac i napravio koridor za par ledolomaca koji su usidreni u Apatinu.

Brže napredovanje ledolomaca juče su sprečavale sante leda velike i po nekoliko stotina metara. Ledolomac je morao nekoliko puta da se vraća i razbija ih, kako se ne bi otisnule nizvodno i predstavljale opasnost za sve objekte nizvodno, uključujući i mostove.

Kada će mađarski ledolomci “Sečenji” i “VII” stići do Novog Sada i Beograda zavisi od današnjeg učinka ledolomca “Jegtoro 11”. U međuvremenu, kod Novog Sada je i dalje aktivan potiskivač “Sloga”.

– Potiskivač “Sloga” koji je prethodnih dana proširio koridor između novosadskih mostova od juče propušta sante iz daljske krivine. Tokom popodneva i večeri u dva navrata pokrenuo je ledostaj koji se formirao između Žeželjevog i Varadinskog mosta u Novom Sadu. Pored “Sloge”, od juče je u pripravnosti još jedan potiskivač usidren nizvodno od Žeželjevog mosta. On će biti angažovan ukoliko se ukaže potreba. Potiskivač “Sloga” dežura danonoćno, kao i osmatrači JVP “Vode Vojvodine” koji se nalaze na kritičnim deonicama – navode u “Vodama Vojvodine”.

U ovom preduzeću očekuju da će borbu sa ledom produžiti izuzetno niske temperatura, zbog čega će se povećati količina leda na rekama.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay