Početna Kultura Kamenčić po kamenčić: Izložba dečijih mozaika u utorak u KCNS

Kamenčić po kamenčić: Izložba dečijih mozaika u utorak u KCNS

0

mozaik_deca

Izložba “Kamenčić po kamenčić”, biće otvorena u utorak, 11. avgusta u 12 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Mozaici su nastali na radionici koju je vodila akademska umetnica Ljiljana Rivić. Program kreativne radionice za izradu mozaika bio je namenjen deci školskog uzrasta od 9 do 15 godina.

Deca su u prvoj fazi radionice izrađivala crteže i učila tehniku crtanja, što je podrazumevalo učenje oblika, perspektive i kompozicije. U drugoj fazi usledilo je upoznavanje sa bojom i njenom upotrebom u tehnici mozaika, koja ima svoje specifičnosti, kao što su uklapanje i međusobni odnos boja. Treća faza podrazumevala je učenje indirektnog mozaika – specifične tehnike koja se prvo uči kroz ređanje kamenčića po papiru, a nakon toga sledi izlivanje u predviđenim materijalima za izlivanje mozaika. Mozaici su se radili na zadate teme kao što su: životinje, biljke, cveće, priroda…Takođe, mozaici su se izrađivali od prirodnog kamena, pa su mališani imali priliku da se upoznaju sa različitim vrstama kamenja: mermer, granit, travertin i peščara.

Biografija Ljiljane Rivić:

Rođena je 1976. godine u Beogradu. Diplomirala je na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju na katedri za mozaik, na kojoj završava i master studije. Učesnica je većeg broja grupnih kao i samostalnih izložbi. Članica je ULPUDS-a. Živi i radi u Beogradu.

izvor: 021