Početna Kultura Mesec frankofonije: Umetnost pariske škole na delima iz kolekcije Pavla Beljanskog

Mesec frankofonije: Umetnost pariske škole na delima iz kolekcije Pavla Beljanskog

0
Sava Šumanović "Doručak na travi" 1927. godina
Sava Šumanović “Doručak na travi” 1927. godina

Povodom obeležavanja Meseca frankofonije 2016, u subotu, 12. marta sa početkom u 13 časova, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje besplatna tematska vođenja kroz stalnu postavku.

Nakon gostovanja kolekcije Pavla Beljanskog u Zagrebu i zatvaranja izložbe zagrebačke Moderne galerije “Miroslav Kraljević i sledbenici” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, dela iz stalne muzejske postavke vraćena su u izložbeni prostor.

Sa željom da se istaknu značaj kolekcije Pavla Beljanskog i njena posebna uloga u uspostavljanju i negovanju francusko-srpskih veza, Spomen-zbirka se i ove godine pridružila manifestaciji obeležavanja Meseca frankofonije 2016.

Milan Konjović "Moj atelje II" 1930. godina
Milan Konjović “Moj atelje II” 1930. godina

S Francuskom je povezuju biografije diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog i umetnika iz kolekcije. Kao deo internacionalne pariske škole, oni su stvarali dela koja po vrednosti prevazilaze nacionalne okvire.

Beljanski je otkupljujući slike koje su izlagane na pariskim izložbama uspostavio veze sa mnogima od njih i ubrzo stekao brojne prijatelje.

Pored priče o prijateljskim vezama kolekcionara sa umetnicima, ovi i mnogi drugi zanimljivi detalji govore o kulturnim prilikama u Parizu iz vremena kada je njihovo druženje započelo.

Program Meseca frankofonije 2016. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog kao i prethodnih godina, organizovan je s ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga, označavajući nastavak saradnje novosadskog muzeja sa frankofonim udruženjima i Francuskim institutom u Srbiji.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Arhiv SZPB