Početna Kultura Mirović najavio otvaranje Muzeja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji za 25. novembar

Mirović najavio otvaranje Muzeja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji za 25. novembar

igor-mirovic-premijer-pokrajina-apv-vladavojvodine_660x330

Muzej prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji biće otvoren 25. novembra 2018. godine u Novom Sadu, najavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je za “Novosti” naveo da su već započete pripreme kako bi muzej bio svečano otvoren na stogodišnjicu prisajedinjenja.

“Zbirka se neće odnositi samo na istorijski datum 25. novembar. Želimo da se na jednom mestu sistematizuje čitava borba Srba za prava, pismo, kulturu, autonomiju i ujedinjenje još od 17. veka, pa do krunisanja prisajedinjenjem”, navodi Mirović.

Prema njegovim rečima, do početka 2017. biće doneta odluka o ustanovljenju Muzeja prisajedinjenja, kako bi se toj ustanovi obezbedio adekvatan status. Za sada se ne razmišlja o izgradnji nove muzejske zgrade, zbog čega će Muzej biti smešten u jednoj od postojećih muzejskih zgrada u gradu.

Član političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine i istoričar Milivoj Bešlin kaže za 021.rs da je prisajedinjene Vojvodine Srbiji smislen povod za otvaranje ovakvog muzeja, ali da se mora imati u vidu da se istorija Vojvodine ne završava sa tom godinom.

“Mora se znati da se Vojvodina dva puta prisjedinila Srbiji. Prvi put je to bio proizvod savezničke borbe u Prvom svetskom ratu, a drugi put 1945. godine, što je bio rezultat antifašističke borbe i tada se prisjedinila kao autonomna pokrajina. Koncept Vojvodine kao autonomne pokrajine u Srbiji, ali i jedne specifične pokrajine, ne može se menjati jednim muzejom, kao što se istorija Vojvodine ne završava, niti se može završavati 1918. godine. Dakle ni ovaj dođaj iz 1945. godine ne sme da bude dovođen u pitanje. Svi ovi elementi bi morali da budu zastupljeni u tom muzeju kako bi se 1918. stavila u određeni vremenski kontekst jer drugačije ni ne možete razumeti istoriju”, navodi Bešlin.

Podsećamo da će se za dve godine će se navršiti 100 godina otkako je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu lider radikala Jaša Tomić pročitao odluku o prisajedinjenju.

Autor: 021, Novosti