Početna Projekti NOVOSADSKA ZELENA PATROLA Deca najbolje znaju kako da čuvaju planetu!

Deca najbolje znaju kako da čuvaju planetu!

intervju

Povodom dolaska “Novosadske zelene patrole” u najstariji ekološki vrtić u Srbiji – vrtić “Maslačak”, glavna vaspitačica, Nada Vasić govorila je za portal nshronika.rs o važnosti podizanja ekološke svesti kod dece, o Bio- bašti , “Zelenom maslačku” i o projektu “Oplaneti se”.

Vrtić “Maslačak” proglašen je 1992. godine za najstariji ekološki vrtić u Srbiji , a od tada do danas bavili ste se mnogim ekološkim temama. Koje biste posebno istakli?

– Bavili smo se raznim temama: “Drvo”, “Ptice”, “Voda”, “Svet u opasnosti – briga o biljnom i životinjskom svetu”, a nekoliko godina unazad tema ekoloških aktivnosti u “Maslačku” je Svi smo mi povezani. Deca uviđaju da smo svi na neki način povezani i da svi zavisimo jedni od drugih. Kroz ekološke aktivnosti kod dece formiramo odnose prema svemu što ih okružuje. Učimo ih da prirodu mogu da očuvaju i zaštite tako što joj uzvraćaju, i kad znaju šta znači reciklaža. Prošle godine smo započeli akciju sakupljanja materijala za reciklažu, konkretno hartije i čepova. Takođe, priključili smo se i podržali humanitarnu akciju “Čepom do osmeha” i u tome smo veoma uspešni. Učestvovali smo i u realizaciji projekta “Oplaneti se”, gde smo natrećoj Naučno-stručnoj konferenciji na Cetinju predstavili jedan naš rad na tu temu.

Roditelji čija deca idu u ”Maslačak” su takođe veoma zainteresovani za ovu temu, i osnovali su sopstveno ekološko udruženje…

– Tako je! Grupa roditelja osnovala je udruženje “Zeleni maslačak”. Udruženje se dosta angažovalo i pomoglo nam tako što je proširilo naše ekološke aktivnosti – naše sakupljačke akcije, i van okvira vrtića. Obezbedili su nam kontejner za prikupljanje hartije, kontejner za prikupljanje PET ambalaže i organizovali sakupljanje ALU ambalaže. Takođe su animirialii širu lokalnu zajednicu da se priključi našim akcijama i sav novac od materijala za reciklažu iskoristili su u unapređivanje i uređenje sredine u kojoj deca borave i za poboljšanje uslova rada.

Vrtić ima sopstvenu Bio-baštu. Koje u njoj sad i ko se bavi negovanjem sadnica?

– O biljkama koje se zasade brinu deca zajedno sa vaspitačima, a Bio-bašta se neguje u vrtiću od samog početka. Deca se upoznaju sa postupkom obradezemljišta i pripremom za sadnju, a na kraju se počaste plodovima kojesu uzgajili. Možemo se pohvaliti i komposterom u kome deca postavljaju organski otpad za kompostiranje. Takođe, vrtić ima i EKO-kutak u kojem se realizuje deo ekoloških aktivnosti.Bavimo se ne samo biljnim već i životinjskim vrstama, a posebnu brigu o pticama i životinjama oko vrtića preuzela je grupa koja uči na mađarskom jeziku.

Ka čemu su usmerene sve eko aktivnosti koje realizujete u vrtiću?

– Sve aktivnosti koje smo realizovali i koje planiramo da realizujemo usmerene su ka ostvarenju cilja koji smo postavili, a to je razvijanje ekološke svesti kod dece.

Autor: Miloš Zeljković
Foto: Mladen Sekulić