Početna Kultura Novosadska pijanistkinja na klaviru od 250.000 evra svira kompoziciju pisanu samo za...

Novosadska pijanistkinja na klaviru od 250.000 evra svira kompoziciju pisanu samo za nju

0

Devojčica za koju ni nedostatak vida nije bio prepreka da već sa 16 godina bude vrhunska pijanistkinja, Petra Spasojević, novosadsko muzičko čudo, ovog leta pravi malu pauzu, nakon što je pre tri dana otvorila Kulturno leto u Rumenki. Na jesen je očekuje bitan datum u karijeri, kada će zasvirati na Boganyi klaviru od 250.000 evra, koji nazivaju “Lambordžini među klavirima”.

– Precizan datum nastupa je 8. oktobar u koncertnoj dvorani Kodalj u Pečuju. Gergelj Boganji, pijanista i kompozitor, koji je konstruisao jedinstven klavir na svetu, komponuje muziku za nju i za taj nastup koju će ona svirati na tom klaviru – istakla je Snežana Spasojević, Petrina mama.

100 KOMPOZICIJA

Istakla je i da Petra sprema novi program koji će svirati na predstojećim nastupima, a radi i na svojoj novoj kompoziciji.

Pored toga što je pijanistkinja svetskog renomea, Petra i komponuje. Iza sebe ima preko stotinu kompozicija, a izdvojila bi “Sećanje na detinjstvo”, “Ariju broj 7” koju je napisala za klarinet i klavir, “Intermezzo broj 3” za koju je dobila prvu nagradu na onlajn takmičenju u Smederevu. Osim što komponuje klasičnu muziku, voli da radi i obrade poznatih pop pesama. Tako je snimila obrade pesama Jelene Tomašević i Nine Badrić.

DVE NAGRADE

Petra je nastupala i u takmičenju Virtuosos u Budimpešti, a svojim umećem sviranja i pokretima prstiju, koji su prelazi brzo preko dirki, osvojila je simpatije stručnog žirija i gledalaca. Tada je osvojila i dve velike nagrade – Specijalnu nagradu i nagradu publike.

– Najlepše mi je bilo to što sam upoznala mnoge muzičare iz različitih zemalja i što smo se lepo družili. Čak se jednom desilo da nas je neko sreo na ulici i i pitao “Da li je to Petra iz Virtuoza?”, na šta sam se ja potpuno iznenadila – rekla je svojevremeno Petra.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Privatna arhiva