Početna Kultura Od danas do nedelje 19. međunarodni festival “Videomedeja”

Od danas do nedelje 19. međunarodni festival “Videomedeja”

0

videomedeja-jpg_660x330

Trodnevni Međunarodni festival savremene video umetnosti “Videomedeja” održaće se od danas do nedelje (23. – 25. oktobar) u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u organizaciji i produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.

“Videomedeja” će svečano biti otvorena danas, 23. oktobra, u 19:30 časova. Na festivalu će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz 24 zemlje i prezentacije članova žirija kojeg čine Mihailo Ristić iz Srbije, Maja Bogojević iz Crne Gore i Dejmon Mol iz Pensilvanije.

Svi ljubitelji video umetnosti i posetioci festivala imaju mogućnost da pogledaju inserte iz većine radova iz takmičarskog programa na sajtu Videomedeje i na taj način se upoznaju sa zanimljivostima koje ih čekaju. Kroz tri takmičarske selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/Nastupi i Lunartis urednici će predočiti 54 odabrana video rada, 8 medijskih instalacija i 11 radova studenata sa najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta iz celog sveta.

Na konkurs za 19. “Videomedeju” stiglo je preko 1.200 prijava od autora iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata, a program su, kao i prethodnih nekoliko godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević. Ovogodišnji izbor radova jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

Izvor: 021.rs