Početna Kultura Opera SNP-a zaključiće 159. sezonu koncertom “OperAlive”

Opera SNP-a zaključiće 159. sezonu koncertom “OperAlive”

0

Protekla dva meseca, i poslednja u 159. sezoni Opere Srpskog narodnog pozorišta, obeležilo je izvođenje numere Bella ciao koje je obišlo svet, pozorište na kućnim adresama i Oda radosti sa distancom, sve do pretvaranja čitavog grada i njegovih četvrti u male pozornice.

U petak, 29. maja, tačno u 19 časova, kada i inače počinju operske predstave u pozorištu, Opera Srpskog narodnog pozorišta zaključiće 159. sezonu i više od dva meseca rada „na distanci“. Reč je o dvadesetpetominutnom koncertu – OperAlive.

Ovo je priča o usamljenosti muzičara koji stvara u svetu sa distancom i bez publike. Ujedno ovo je i priča o svemu što smo zajedno uradili u poslednja dva meseca u pokušajima da dođemo do svoje, a negde i nove publike. Sada se vraćamo prozorištu, a ovaj koncert je posvećen upravo tom putu i povratku – kaže italijanski dirigent Andrea Solinas.

Ideja je da se u 25 minuta ispriča kako je izgledalo dva meseca rada „od kuće“, pa tako koncert počinje usamljenim muzičarem, kome se postepeno i bez pauze pridružuje ostatak članova ansambla. Hor, orkestar i solisti Opere SNP-a tako će sada po prvi put nastupiti zajedno na jednom mestu od kada je 16. marta, kada je odlukom Vlade zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, čime je faktički pozorište zatvoreno.

– Uzbuđenja nam ne manjka. Pravi izazov je bio kako pronaći prostor sa prirodnim pregradama, sa prirodnom klimatizacijom i to smo uspeli da pronađemo u samoj zgradi. Podelili smo ansambl u grupe, i napravili propisane distance između njih i sada su u toku probe. Svima je najviše zapravo nedostajalo da sviraju zajedno – priča direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Na koncertu OperAlive učestvovaće preko 40 muzičara, 20 horista, solisti, kao i dirigent, gost iz Italije, Andrea Solinas, a program uključuje opersku klasiku od Habanere iz Karmen, preko Betovenove Ode radosti do Pučinijeve Toske.

Izvor: novisad.com
Foto: SNP/Promo