Početna Kultura Opera Srpskog narodnog pozorišta koncertom 28. avgusta otvara 160 sezonu

Opera Srpskog narodnog pozorišta koncertom 28. avgusta otvara 160 sezonu

0

Od numere Bella ciao koja je u izvođenju Opere Srpskog narodnog pozorišta obišla svet, preko pozorišta na kućnim adresama i Ode radosti sa distancom, sve do pretvaranja čitavog grada i njegovih četvrti u male pozornice – tako je izgledala završnica 159. sezone Opere Srpskog narodnog pozorišta.

U petak, 28. avgusta, u 20 časova i 30 minuta, Opera Srpskog narodnog pozorišta otvara novu, 160. sezonu tog teatra.

“Sve što smo radili tokom vanrednog stanja i pandemije, još jednom nam je pokazalo da kultura ne sme da stane i da ona mora pronaći put do građana. Iza nas je veoma uspešna sezona koju smo završili koncertom OperaALive , ispred Srpskog narodnog pozorišta, a upravo ćemo na tom mestu, na otvorenom, u petak otvoriti novu, 160. sezonu našeg teatra”, kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Početak sezone biće upravo u Pričama koje pokreću – pričama operskih vanvremenskih klasika. Preko 40 muzičara i devet solista oživeće priče Bizeove Karmen kroz Ariju toreadora, povesti nas kroz Labudovo jezero, sve do Trubadura ili Fausta koji je zasijao prošle operske sezone.

Kroz više od sat vremena, publiku će voditi čak tri dirigenta – Aleksandar Kojić, Ana Zorana Brajević i gost iz Argentine, Luiz Gorelik, koji je 2008. godine već dirigovao u Srpskom narodnom pozorištu.

“Pripremili smo ambiciozan repertoar koji će u nešto više od sat vremena pokazati šta je Opera Srpskog narodnog pozorišta i šta nas čeka naredne sezone. Ova godina naučila nas je da moramo da budemo inovativni, da se prilagodimo i posebno da moramo da sklapamo partnerstva sa društveno odgovornim kompanijama koje će podržati kulturu i kada ceo svet stane,” objašnjava Stankov,dodajući da će iz istog razloga biti neophodna i potpuna reorganizacija posla i uslova izvođenja i proba, za šta se Srpsko narodno pozorište spremalo tokom leta.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia