Početna Kultura Otvara se Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke

Otvara se Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke

0

Digitalni omladinski centar (DOC) je nova usluga i mesto koje će Gradska biblioteka ponuditi Novosađanima od prve polovini juna, u nekadašnjem Domu prosvetnih radnika, Vojvode Putnika 1.

Centar, u koji je Grad uložio 13,5 miliona dinara, prostiraće se na 300 kvadratnih metara i biće savremenog izgleda i maksimalnih tehničko-tehnoloških mogućnosti, što ga čini jedinstvenim u našoj državi, kako po uslovima, tako i po konceptu rada. Namenjen je pre svega mladima od 15 do 30 godina, koji će na jednom mestu moći da dobiju brze i validne informacije, kao i građu i dokumente u digitalnoj formi.

Ideja Biblioteke i Grada je da DOC bude mesto neformalnog obrazovanja mladih. U njemu će im na raspolaganju biti obrazovni, kulturni i kreativno-zabavni sadržaji, i kroz raznovrsne seminare, radionice, vršnjačke edukacije, jezičke i računarske kurseve i aktivnosti moći će da podstiču i razvijaju kreativnost, veštine i talente.

Po rečima direktora Gradske biblioteke Dragana Kojića, centar će biti savremeno opremljen i sastojaće se od računarske učionice, učionice s interaktivnim displejem i multifunkcionalne sale, a mladi će imati priliku da samostalno kreiraju sadržaje.

– Izuzetno je bitno da Novi Sad, kao buduća Evropska prestonica kulture, neprekidno dobija nove sadržaje, posebno kada je reč o mladima – kazao je Kojić. – Do ovog našeg projekta u gradu nije bilo dovoljno prostora gde mladi mogu da iskažu svoje potrebe, a mi želimo da DOC bude „dnevna soba zajednice”, odnosno mesto gde se svi okupljaju. Osim toga, nastojimo da Biblioteka učestvuje i bude podrška formalnom i neformalnom obrazovanju i ličnom razvitku svakog građanina koji dolazi u dodir s našom ustanovom. Treba imati na umu da su biblioteke u temeljima razvoja društva jer pružaju izvore različitih znanja, ideja i mišljenja. Siguran sam u to da će, onog trenutka kada mladima pružimo tu novu platformu – DOC, oni kroz naše usluge i kroz svoje već stečeno znanje i veštine, shvatiti vreme u kojem živimo i izboriti se za poželjniji vrednosni sistem, te da će aktivno učestvovati u formiranju društva.

Digitalni omladinski centar je u skladu sa Strategijom razvoja informacionog društva u Srbiji, koji pruža mogućnost svim građanima da, na jednom mestu ostvare pravo na dostupnost građe i informacija i, uz stručnu pomoć zaposlenih, dobiju brze i validne informacije, kao i građu i dokumente u digitalnoj formi.

Izvor: Dnevnik
Foto: Gradska biblioteka