Početna Kultura Otvaranje izložbe “Gavran Ananda u savremenom svetu” na Tribini mladih

Otvaranje izložbe “Gavran Ananda u savremenom svetu” na Tribini mladih

gavran

Izložba pod nazivom “Gavran Ananda u savremenom svetu” Dragana Radenovića biće otvorena danas na Tribini mladih u Novom Sadu u organizaciji Udruženja “Hristogram” i Kulturnog centra Novog Sada.
Otvaranje je zamišljeno kao otmeni performans na kome će se preplitati note vodećeg filmskog kompozitora Hansa Zimera (Rain man) i poučne reči vladike Nikolaja Velimirovića “Reči o Svečoveku: Ananda – vran gavran na kružnome putu”.

Izložba se na ozbiljan način “razračunava” sa mnoštvom paradoksa. Počev od toga da se kultura marginalizuje svojom dostupnošću, pa sve do povećanog broja medija koji svojim prisustvom ujedno i troše ekscentrični umetnički izraz.

Radenović neće odstupiti od starih simbola, koji su prkosno nicali iz hiljadugodišnjih religija, ratova i stradanja, ali će napraviti vešt otklon od njihovog značenja.

On uzima Gavrana koji je od nordijske pa sve do moderne američke književnosti predstavljao ogledalo i most između sveta živih i mrtvih.

Kao provereni erudita Dragan Radenović se oslanja na akumulirana znanja i ostvarenu tradiciju. Svoja nastojanja ugrađuje u već stvorene entitete preoblikujući, razarajući, ali i rađajući nove konsekvence.

Vajar i profesor Dragan Radenović rođen je 1951. godine u Sarajevu. Detinjstvo koje provodi na ostrvu Braču i uopšte igrajući se po viševekovnim ulicama Šibenika, zauvek će ostati urezano kao podsetnik na elegantni spoj velikih kultura.

Zahvaljujući tom zalogu eminenti umetnik će lako očuvati crte svoje originalnosti i nakon stečene doktorske disertacije u Moskvi, te uloge predavača na Kembridžu i Harvardu.

Iza njega su izložbe u najznačajnijim kulturnim metropolama, kao i skulptura najvećeg američkog filozofa Vilarda Van Ormana, glumice i kneginje Grejs Keli, revolucionarnog atletičara Džona Kelija…

Za njegov rad veliko interesovanje iskazuju i neki od najmoćnijih i najuglednijih ličnosti na svetu, kao što su Vladimir Putin, Nikola Sarkozi, Jovan Pavle II…

Izložba koja će trajati do 20. avgusta, je realizovana uz podršku Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada.

Autor: Tanjug
Foto: kcns.org.rs