Početna Kultura Pet naslova u užem izboru za nagradu “Laza Kostić”

Pet naslova u užem izboru za nagradu “Laza Kostić”

0

Pet naslova našlo se u užem izboru za Nagradu “Laza Kostić”, koja će biti uručena na predstojećim virtuelnim “Danima Laze Kostića”.

Među delima koja pretenduju na književnu nagradu Novosadskog sajma ima poezije, kratke proze, priča. Tu su i jedan roman i naučna monografija.

“Kosmičke zazive” Nikole Strajnića, zbirku poezije, objavio je Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, “Skarabej od žada”, priče Emsura Hamzića su svetlost dana ugledale u izdanju zrenjaninske Agore. Kratku prozu Jovice Aćina “Polazeći od kraja sveta” objavila je beogradska Laguna, kao i roman “Ljudi bez grobova” Enesa Halilovića. Svi naslovi su iz 2020. godine, dok je kandidat za laskavo priznanje i naučna monografija “Agon i melanholija. Život i delo Miloša Crnjanskog” Gorane Raičević, izdanje novosadske Akademske knjige iz ove godine.

Biće proglašeni i dobitnici priznanja za Izdavački poduhvat i Nagrade za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu.

Žiri je radio u sastavu: Franja Petrinović, predsednik i članovi Jelena Marićević Balać i Goran Ibrajter.

Nagrade će biti uručene u sredu, 24. marta, neposredno posle otvaranja Programskog dela Sajma knjiga “Dana Laze Kostića”, koji se održavaju do 26. marta. Paralelno sa njima, na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs, priređuju se i Sajam obrazovanja “Putokazi”, i Virtuelna izložba “Šidski pejzaži Save Šumanovića”.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo