Početna Kultura “Pijani proces” 17. septembra u Novosadskom pozorištu.

“Pijani proces” 17. septembra u Novosadskom pozorištu.

0

pijani-proces-2_660x330

Predstava “Pijani proces” biće izvedena u četvrtak, 17. septembra u Novosadskom pozorištu.

Reditelj: Robert Lenard

“”Monstrum je ubio svoje žrtve sekirom!”, “Okrutni mesar osuđen na sedam godina.”, “Nekadašnji student prava je postao ubica, okružen prostitutkama i alkoholičarima.” Tako bi izgledala naslovna strana nekog tabloida koji izveštava o delu Rodiona Raskolnikova, glavnog junaka romana “Zločin i kazna”. Iz te priče Dostojevski piše parabolu, roman u tezama o spasavanju i o patnji.

Bernar-Mari Koltes, večni buntovnik francuske drame istu priču ispisuje kao pijani proces neizbalansiranog sveta. Ovo je svet Francuske, Rusije, pa i Srbije – svet kiča, bare, prljavštine i mraka, i beskrajnog horizonta.

Nema više teza. Idologije su mrtve. Funkcioniše još samo želja, želja za slobodom, za ljubavlju, za izlaskom iz granica, želja za nožem i za uništavanjem. Zašto se okrećemo prema onima koji prelaze granicu? Zašto smo zaljubljeni u zločin? Zašto nam je potreban spasilac krvavih ruku? Zašto želimo još više monstruoznih naslovnih strana i zašto čita cela zemlja novine krvavog papira? Zašto želimo da vidimo kako neko sekirom odvaja svoje parče neba?” (Robert Lenard)

Predstava će početi u 19 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: rtv.rs