Početna Kultura Predavanje francuskog reditelja Žan-Batist Demarnjija u okviru ciklusa “Razgovori o scenskom dizajnu”...

Predavanje francuskog reditelja Žan-Batist Demarnjija u okviru ciklusa “Razgovori o scenskom dizajnu” u Novom Sadu

Zan Batist Demarinji

U okviru ciklusa “Razgovori o scenskom dizajnu”, Žan-Batist Demarinji, pozorišni reditelj i pedagog, održaće predavanje posvećeno odnosu rediteljskog procesa u pozorištu i dečije igre.

Predavanje “Pozorište kao igra ili Zašto sam u Beogradu?” biće održano u petak, 6. maja 2016. godine, sa početkom u 18 časova, u prostoru Laboratorije za scenski dizajn – SCen Lab, koja se nalazi u prizemlju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Predavanje je otvoreno za javnost i biće održano na engleskom jeziku.

Ciklus “Razgovori o scenskom dizajnu” realizuje se u okviru studijskog programa Scenska arhitektura, tehnika i dizajn, i vode ga nastavnici Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Ciklus je posvećen različitim problemskim temama vezanim za scenske fenomene i savremenu umetničku produkciju. Ove teme biće posmatrane i problematizovane iz pozicije umetnika, stručnjaka i teoretičara različitih profesija i generacijske pripadnosti, iz različitih sredina, čije delovanje možemo da posmatramo u susretu arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti.

Ovaj tridesetdevetogodišnji Parižanin je pozorišni reditelj i pedagog. Nakon završenih studija filozofije na Sorboni u Parizu, studirao je glumu i režiju na Nacionalnoj dramskoj akademiji u Monpeljeu. Godine 2006. osnovao je Biladi Rolling Theatre i započeo nomadski projekat “Teatar oko Mediterana”. U Maroku je postavio tri predstave, istražujući mistične i orijentalne tradicije u scenskom izvođenju, koje podrazumevaju drugačiji pristup prostoru, pokretu i telu. Zajedno sa Sanjom Maljković, 2008. godine osnovao je u Beogradu trupu “Kroz Prozor Fabrika” i počeo da radi u Srbiji, sa idejom da na ovim prostorima primeni drugačiju pozorišnu praksu. Od 2009. radi na relaciji Francuska-Srbija. Gerila teatar “Le Studio” osnovao je 2013. godine. Režirao je više pozorišnih predstava u Francuskoj, Španiji, Maroku i Srbiji.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo