Početna Kultura Predlog da se u Limanskom parku digne spomenik Mitru Subotiću Subi

Predlog da se u Limanskom parku digne spomenik Mitru Subotiću Subi

0

Članovi Saveta za kulturu i informisanje razmatrali su dve inicijative Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, za postavljanje spomen-obeležja posvećeno Mitru Subotiću Subi u Limanskom parku, na Subinom platou i za postavljanje skulpturalnog dela na prostoru „Kreativnog distrikta“ i doneli zaključak po kojem će tražiti stručno mišljenje JP „Urbanizam“ Zavod za urbanizam i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada o pomenutim inicijativama.

U inicijativi za postavljanje spomen-obeležja posvećeno Mitru Subotiću Subi u Limanskom parku navedeno je da je svojim zalaganjem i stvaralaštvom u oblasti kulture ovaj Novosađanin, kompozitor i producent, dao neizmeran doprinos svetskoj savremenoj muzičkoj baštini.

Kako je navedeno u drugoj inicijativi, postavljanjem skulpturalnog dela kod „Kreativnog distrikta“, dodatno bi se oplemenio otvoreni prostor u okviru ovog kompleksa, dao mu novi umetnički predznak, uz uvažavanje prostornog identiteta i sećanja na industrijsko nasleđe.

Postavljanje pomenutih obeležja bili bi deo programa „Evropske prestonice kulture“, a troškove finansiranja i izvođačke radove snosila bi Fondacija.

Nakon pribavljanja mišljenja, Savet za kulturu i informisanje će odlučivati o podnetim inicijativama.

Mitar Subotić Suba (Novi Sad, 23. jun 1961. — Sao Paulo, 2. novembar 1999.) bio je srpski muzičar, kompozitor i muzički producent. Pseudonim Rex Ilusivii koristio je od početka karijere do 1995. godine.

Pohađao je osnovnu školu „Žarko Zrenjanin” u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Potom je na Radio Beogradu pohađao kurs elektronske muzike i napravio prve snimke kombinujući elektroniku i sintisajzere.

Bio je producent čuvenih albuma muzike novog talasa Ekatarine Velike, Haustora i Marine Perazić osamdesetih godina prošlog veka. Za delo „The Dreambird, In The Mooncage“ 1988. godine nagrađen je UNESKO nagradom za promociju kulture. Nagrada se sastojala od stipendije za tromesečno istraživanje afro-brazilskih ritmova u Brazilu. Nedugo potom, Subotić je emigrirao u Sao Paulo.

U Brazilu je ostvario uspešnu karijeru kao producent. Poginuo je 2. novembra 1999. u požaru koji je zahvatio njegov studio.

Izvor: Dnevnik
Foto: Wikipedia