Početna Kultura Premijera predstave “Karneval”

Premijera predstave “Karneval”

0

novosadsko-pozoriste-1-jpg_660x330

Ansambl Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz izvešće danas dramsku predstavu “Karneval”, rađenu po tekstu rumunskog pisca Jona Luke Karađalea u režiji Sorina Militarua, što je prva premijera tog teatra u novoj sezoni.
Radnja predstave smeštena je u današnje vreme, rekao je novinarima reditelj Militaru napominjući da rat, koji izbija na kraju tog komada, “nije realan nego hipotetičan rat, koji može da izbije na Balkanu u bilo kom trenutku”.

On je rekao da je izabrao tekst Karađalea, jednog od najznačajnijih rumunskih pisaca, s kraja 19. i početka 20. veka, jer je vrlo interesantan i govori o ovom delu Balkana gde postoji “specifičan odnos većine i manjine, koji proizvodi sve te šarolikosti ovih prostora”.

Napominjići da se likovi u tom delu bore sa problemima kao što su ljubav, mržnja i nada, koje su svevremenske kategorije a time uvek aktuelne, Militaru je naveo da “Karađaleove ljude možemo voleti, mrzeti, gaditi ih se i na kraju možemo ih i prihvatiti, jer shvatamo da su oni kao i mi. Za te ljude je ljubav najbitniji dragulj”.

Kompozitor Silard Mezei istakao je da je za tu predstavu komponovao muziku koja je zapravo pseudofolklor i koja je nastala na osnovu rediteljevih instrukcija, inspirisana balkanskim i mađarskim folklorom.

U premijeri predstave “Karneval”, čiju će reprizu publika imati priliku da vidi 13. oktobra, nastupaju Emina Elor, Daniel Husta, Arpad Mesaroš, Zoltan Širmer i drugi.

Autor: Tanjug