Početna Kultura Premijera predstave “Požar. Laundž / Kontrast” 27. septembra u SNP

Premijera predstave “Požar. Laundž / Kontrast” 27. septembra u SNP

0

SNP-1-Mladen-Sekulic

Predstava “Požar. Laundž / Kontrast” ili “Tamo gde smo ostali” premijerno će biti izvedena u utorak, 27. septembra, u Srpskom narodnom pozorištu. Predstava je posvećena tragičnim požarima koji su se desili u kafeu “Laundž” 2008. u diskoteci “Kontrast” 2012. godine, kada je poginulo četrnaestoro mladih.

Autori teksta su Mia Knežević i Momčilo Miljković, a režiju potpisuje Mia Knežević. Obimna dokumentarna građa uobličena je u celinu koja se oslanja na “verbatim” pozorište – pozorište koje je stvoreno iz intervjua sa stvarnim ljudima o određenoj temi.

“Posmatram to kao jedan događaj. Ne samo što se desio, nego se i ponovio. To je ideja zbog koje mislim da obe stvari treba da nađu mesto u predstavi. Ta dva događaja su za mene vizuelizacija svih rupa i grešaka u kojima mi živimo, prilično mračan odraz naše realnosti”, rekla je rediteljka Mia Knežević.

Direktor Drame Aleksandar Gajin rekao je da je ovo jedan autorski projekat do koga mu je lično veoma stalo, jer pokazuje pozitivan društveni angažman SNP-a.

“Na žalost, kao i sve u životu, i tragični događaji tih razmera počnu da padaju u zaborav. Pokušavamo da, koliko god je moguće, vratimo pozornost na ta dva užasna događaja, da nam se ne desi i treći. Trudimo se naravno da taj tekst, odnosno ta predstava prevaziđe, koliko god je moguće, ono što je tragedija života, a da preraste u pozorišni čin”, navodi Gajin.

U predstavi igra četrnaestoro glumaca: Alisa Lacko, Marko Savković, Sanja Ristić Krajnov, Lidija Stevanović, Draginja Voganjac, Sanja Mikitišin, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Marko Savić, Zoran Bogdanov, Dušan Jakišić, Miodrag Petrović, Dragan Kojić i Nina Rukavina.

Premijera predstave “Požar. Laundž / Kontrast” ili “Tamo gde smo ostali” je u utorak u 20 časova na Kamernoj sceni SNP-a.

Autor: 021
Foto: Mladen Sekulić / Color Media Communications