Početna Kultura Promocija knjige “Begunci iz beznađa” u SNP-u

Promocija knjige “Begunci iz beznađa” u SNP-u

0

U Srpskom narodnom pozorištu, u Svečanom salonu u utorak, 27. februara s početkom u 12 časova, biće održana promocija knjige Miroslava Mikija Radonjića “Begunci iz beznađa” (Biblioteka Teorija dramskih umetnosti, 2017), u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada.

U knjizi je predstavljen dramski opus Vide Ognjenović u kontekstu savremene srpske dramaturgije i književne tradicije.

O knjizi će govoriti: prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, dr Svetislav Jovanov, dr Zoran Maksimović i dr Miroslav Miki Radonjić, autor.

Promociju organizuju Pozorišni muzej Vojvodine i Srpsko narodno pozorište.

Namera studije jeste da se celokupni dosadašnji dramski opus Vide Ognjenović sagleda u širem kontekstu savremene srpske dramaturgije i književne tradicije. Za realizaciju tako definisanog cilja istraživanja, bilo je neophodno formirati svojevrsni koordinatni sistem. Unutar sistema jedna osa predstavlja najznačajnije autore i njihova reprezentativna dela, koji su ključni za razvoj savremene srpske drame od Drugog svetskog rata do prve decenije ovog veka, a druga osa označava književnu tradiciju kao nedvosmislenu ishodišnu tačku i kreativnu inspiraciju. Rad je podeljen u tri organski povezane celine: “Savremena srpska drama”, “Dramski opus Vide Ognjenović” i “Književna tradicija kao kreativna inspiracija”.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay