Početna Kultura Promocija monografije “Milena Dravić ili ključ snova” u KCNS

Promocija monografije “Milena Dravić ili ključ snova” u KCNS

0

U okviru festivala Euro-in film, danas 15. decembra, sa početkom u 20 časova i 15 minuta, u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada održaće se promocija monografije “Milena Dravić ili ključ snova”, autorke Anite Panić.

Pored autorke, na promociji će govoriti i Srđan Ilić, član Udruženja filmskih stvaralaca Vojvodine, dr Danica Aćimović i Đorđe Kaćanski.

Luksuzna srpsko-engleska monografija sa 364 strane, u sedam poglavlja analitično i sa puno zanimljivih detalja predstavlja život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije, Jugoslavije i Evrope. Detaljno i sa puno arhivske građe rasvetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Milene Dravić.

Kako su mnogi značajni umetnici govorili o sjajnom Mileninom stvaralaštvu, govori prvo poglavlje koje je posvećeno njenoj filmskoj karijeri, a tekstove su potpisali reditelji Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić, Želimir Žilnik, kostimografi Zagorka Stojanović i Boris Čakširan, Predrag Popović, direktor fotografije koji je i recezent knjige, filmski radnik Srđan Ilić, glumci Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Nikola Đuričko, slovenačka glumica Milena Zupančić.

Kuriozitet poglavlja je i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova, Mileninog partnera u filmu “Bitka na Neretvi”, koji je nažalost preminuo u maju prošle godine. Važan deo prvog poglavlja čine i dva eseja posvećena dvojici sjajnih reditelja čiji su filmovi obeležili Mileninu karijeru, Dušanu Makavejevu i Puriši Đorđeviću, koje je napisala autorka monografije Anita Panić.

Izvor: NSU
Foto: Promo