Početna Kultura Sajmovi knjiga, obrazovanja i “Art Expo” ponovo pod kupolom Novosadskog sajma

Sajmovi knjiga, obrazovanja i “Art Expo” ponovo pod kupolom Novosadskog sajma

0

Na Novosadskom sajmu biće održani Sajam knjiga i 26. izložba umetnosti „Art Expo“ od, 3. do 10. marta, dok će 9. i 10. biti organizovan 17. međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“.

– Na manifestacijama će nastupiti 180 izlagača iz šest zemalja, a pripremljeno je više od 150 različitih programa na gotovo 10.000 kvadratnih metara u Hali „Master“, Auli i Hali 1 Novosadskog sajma. Pored toga Sajam knjiga nudi i priliku da se uz popuste koje najavljuju izdavači kupe knjige po značajno nižim cenama, a za 8. mart izlagači najavljuju i posebne akcije za dame. Ključni događaj na Sajmu knjiga su „Dani Laze Kostića“ na kojima ćemo tradicionalno dodeliti i istoimenu nagradu, a na Sajmu pripremamo i posebnu Izložbu posvećenu našem akademiku Matiji Bećkoviću, koga očekujemo i na Svečnom otvaranju Međunarodnog sajma knjiga. Uz Sajmove knjiga i Izložbu umetnosti, koji počinju 3. marta, u sredu 9. i 10. marta organizujemo Sajam obrazovanja „Putokazi“. Na tom događaju, biće predstavljeno gotovo 500 obrazovnih profila,  kao i programi za učenike svih uzrasta i  programi na jezicima nacionalnih manjina. Uz ponudu srednjeg, višeg i visokog školstva u našoj zemlji, predstaviće se fakulteti iz inostranstva – Republike Srpske, Slovenije, Slovačke i Kanade, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost pruža višegodišnju podršku u organizaciji Sajma obrazovanja na Novosadskom sajmu.

– U proteklih nekoliko godina, razmišljajući šta zapravo da prikažemo na Sajmu obrazovanja možemo da kažemo, kao jedan kvalitet sa kojim idemo u nove sajmove je reč „ graditeljstvo“.  Zaista osećam  veliko zadovoljstvo što u toj sinergiji danas, mogu da kažem da smo uradili jedan važan posao kroz graditeljstvo, rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost, Zoran Milošević, i naglasio važnost ulaganja u obrazovanje, ali i ulaganje u infrastrukturu važnih institucija,  kao što je završetak radova na Naučno – tehnološkom parku Novi Sad i BioSens Institutu.

– Manifestacije ove vrste je uvek imala za cilj promovisanje u afirmaciju obrazovanja, zato će Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje ove godine dati svoj doprinos u stvaranju prilika, i ove godine ćemo učestvovati sa značajnim sredstvima u finansiranju dolaska osnovnih i srednjih škola, kako bi se profesori i učenici blagovremeno informisali o novinama u sferi obrazovanja, i bili u prilici da vide ovogodišnju ponudu i sadržaj pokrajinskih srednjih škola i visokoškolskih ustanova, rekao je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Milan Kovačević.

– Vrlo je važno da u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, uspemo da organizujemo ovaku manifestaciju koja promoviše književnost, umetnost i obrazovanje. Grad Novi Sad kontunuirano pomaže Sajam obrazovanja PUTOKAZI, svake godine izdvajamo oko milion dinara za ove potrebe. Vrlo je važno da naglasimo da 16 novosadskih srednjih škola ima štand na ovoj manifestaciji i na ovaj način se nudi mogućnosta učenicima završnih razreda osnovnih škola da se upoznaju sa budućim školama, rekla je članica Gradskog veća za obrazovanje, Grada Novog Sada, Dina Vučinić.

– Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, na čijem sam čelu, sa radošću svake godine iščekuje ovu sajamsku manifestaciju i već smo tradiconalno partneri  čitava Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad. Ono što je svake godine srž našeg delovanja i izlaganja na ovakvoj sajamskoj manifestaciji jeste aktivnost naših ustanova kulture, gde će 12 ustanova predstaviti pre svega svoju izdavačku delatnost koja je zaista snažna. Važan podatak za sve one koji se bave pisanom reči i knjigom, jeste da smo u proteklih godinu dana, mislim na Pokrajinsku vladu, uspeli da udvostručimo iznos sredstva koja dodeljujemo izdavačima, i sada taj iznos predstavlja 20 miliona dinara, rekla je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

– Ministarstvo kulture i informisanja će imati svoj štand na Sajmu knjiga, i na njemu će se pored 12 ustanova kulture iz Grada i Pokrajine, pod pokroviteljstvom Ministarstva nastupiti i 10 republičkih ustanova kulture, kao što su izdavačku delatnost Narodnog muzeja Narodne biblioteke, Državni arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije, Prirodanjčki muzej iz Beograda i drugi,  rekao je Mladen Vesković, viši savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja.

Direktor Programa „ Dana Laze Kostića“, Goran Ibrajter, iskoristio je priliku da objavi imena nagrađenih autora koji su dobili nagradu „ Laza Kostić“ – nagradi koja se dodeljuje za najbolju knjigu, objavljenu između dva Sajma. Dobitnici su Jovica Aćin za priče „ Banja“ objavljenu u izdanju zrenjaninske Agore i Zoran Đerić, za poeziju „ Pesme produženog trajanja“ objavljenu u izdanju Kulturnog centra „ Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada. Nagrada za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu, pripala je Vesni Aleksić za knjigu „Dugo mačje leto“ u izdanju Kreativnog centra, Beograd. Nagrada, „Izdavački poduhvat godine“, dodeljena je Izdavačkoj kući Prometej i Biblioteci grada Beograda za knjigu „Nastanak evropskih jezika“ dok je Specijalna nagrada pripala Akademskoj knjizi za roman „ Preobražaj sveta“ i Nojzacu za „ Reka, jedna drugačija dunavska antologija“.

– U Auli Novosadskog sajma će u organizaciji Evropske prestonice kulture, biti realizovana multimedijalna izložba „Novi Sad kroz knjigu“, projekat koji se organizuje u saradnji sa Novosadskim sajmom,  Gradskom bibliotekom iz Novog Sada i Gradske uprave za kulturu. Svi su mnogo pomogli da se projekat realizuje, i po prvi put se ovako nešto dešava u Novom Sadu, rekla je Programska direktorka Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Sara Vuletić, i pozvala posetioce da dođu na Novosadski sajam.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Novosadski sajam