Početna Kultura Zatvoren festival “ISTOK-ZAPAD”

Zatvoren festival “ISTOK-ZAPAD”

0

1

13:30 12.07.2015.

Četvrti Festival autorskog filma „ISTOK – ZAPAD“ završen je večeras u Kulturnom centru Novog Sada, prikazivanjem tri filma: „Ostrvo tajni“, „Dva čađava dana“ i „Snežana: Bajka za odrasle“. Ove godine Novosađani su za cenu karte od 150 dinara, imali priliku da pogledaju ukupno 12 ostvarenja podeljenih u tri tematska dela: “Leteći cirkus Evrope” (evropski dečiji i porodični film), “Raskršća” (filmovi sa tematikom Drugog svetskog rata) i “Tranzicije” (ostvarenja evropskih žanrovskih i autorskih filmova).

Manifestacija, koji se održava svake godine u većim gradovima Srbije, osmišljena je sa idejom da posetiocima omogući da pogledaju filmove koji se ređe mogu videti na našem bioskopskom repertoaru. “ISTOK – ZAPAD”, realizovan je uz saradnju sa “Tangram Centrom” iz Beograda, “Alpe Adria Culture Network”, Kulturnim centrom Novog Sada i Fondacijom “Noć pozorišta”, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

19:30 11.07.2015.

Povodom četvrtog Festivala evropskog filma „ISTOK – ZAPAD“, sinoć su u Kulturnom centru grada prikazana tri filma: „Ludaci“, „Povratak heroja“ i „Žena iza zida“.

„Ludaci“ je topla porodična priča o devojčici Boni, koja živi sa majkom i bakom. Posle bakine smrti, Boni brine o majci koja je upala u depresiju, sve dok se jednog dana u njihovom dvorištu neočekivano ne pojavi slon iz zoološkog vrta.
„Povratak heroja“ govori o dilemama i osećanjima jednog vojnika, koji se po povratku kući iz rata u Avganistanu suočava sa sopstvenim strahovima. I dok je u porodici dočekan sa oduševljenjem, iako je postao heroj svom mlađem bratu, dvadesetpetogodišnjeg Davida muči savest i slike koje mu se vraćaju iz rata.

„Žena iza zida“ je nemački triler o ljubavnoj vezi mladog studenta Martina. Život u neobičnom kvartu Berlina, neprilagođenost na fakultetu i činjenica da je stanar pre njega misteriozno nestao iz zgrade, dodatno zbunjuju mladića, koji se upušta u vezu sa Simonom, devojkom iz susednog stana. Tada saznaje užasnu istinu o njegovoj prvoj ljubavi.

“ISTOK – ZAPAD”, realizovan uz saradnju sa “Tangram Centrom” iz Beograda, “Alpe Adria Culture Network”, Kulturnim centrom Novog Sada i Fondacijom “Noć pozorišta”, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, trajaće do večeras.

17:00 10.07.2015.

Dokumentarni film “Nestao 45” i nemačko ostvarenje “Gorke trešnje”, obeležili su treće veče Festivala evropskog filma “ISTOK – ZAPAD”.
“Nestao 45” prikazuje život jednog od najpoznatijih čeških slikara i pisaca prošlog veka, Jozefa Čapeka, koji je nestao pod nerazjašnjenim okolnostima u Drugom svetskom ratu. Kao veliki antifašista, Čapek je često zatvaran u logore, gde je navodno i preminuo, dok su neki svedoci tvrdili da su ga videli živog. Njegova najveća ljubav, supruga Jarmila, putuje u Nemačku s namerom da ga potraži, ali bezuspešno. Ovo je priča o ljubavi koja je stavljena na iskušenje, a zatim i prekinuta ratom.

“Gorke trešnje” je film o mladoj Leni, koja nakon razgovora sa prijateljicom njene pokojne majke kreće put Poljske, kako bi otkrila šta se zaista desilo u prošlosti, davne 1944. godine, dok je njena majka bila zarobljenica u Aušvicu. Putovanje kroz Poljsku za Lenu predstavlja putovanje kroz nerazjašnjenu prošlost.

Do kraja festivala Novosađani će imati prilike da pogledaju još četiri filma: večeras će u bioskopima biti emitovani filmovi “Ludaci”, “Povratak heroja”, “Žena iza zida” i “Ostrvo tajni”, a sutra uveče, na zatvaranju, “Dva čađava dana” i “Snežana: Bajka za odrasle”.
“ISTOK – ZAPAD”, realizovan uz saradnju sa “Tangram Centrom” iz Beograda, “Alpe Adria Culture Network”, Kulturnim centrom Novog Sada i Fondacijom “Noć pozorišta”, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, trajaće do sutra uveče. Vreme projekcija je 17.30h za evropski dečji film, i 19h i 21h za ostale kategorije. Cena dve karte za studente, odnosno jedne karte za sve ostale posetioce je 150 dinara.

Autor: Maja Guzijan