Početna Kultura Slike prolaznog sveta: Odnosi francuskog i srpskog intimizma

Slike prolaznog sveta: Odnosi francuskog i srpskog intimizma

Galerija Matice srpske povodom obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa u Kulturnom centru Srbije u Parizu priređuje izložbu Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma.

Izložba će biti svečano otvorena 5. decembra u 19.00 sati, a publici će se tom prilikom obratiti: dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Radoslav Pavlović, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu, Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja RS i dr Dijana Metlić, autorka izložbe.

Izložbom Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma se francuskoj javnosti predstavlja 20 umetničkih dela poznatih srpskih slikara – Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Nedeljka Gvozdenovića, Ivana Tabakovića i mnogih drugih umetnika koji su prihvatili i preoblikovali slikarstvo francuskog intimizma.

Zahvaljujući svojim putovanjima, kraćim i dužim boravcima u Francuskoj, srpski umetnici su preneli duh intimizma u svoje poimanje sveta, enterijere, predstave sopstvenih likova i sebi bliskih krugova. Njihova dela su odgovor na stvarnost koja ih je usled Drugog svetskog rata ugrožavala i iz koje su se povlačili u dom kao jedino utočište. Upravo usled topline koja zrači iz tih prizora, tišine ostvarene pomoću hromatske ravnoteže i umirene game, intimizam prekoračuje geografske, vremenske, nacionalne i bilo koje druge ustanovljene odrednice.

Izložba kroz slike, tekstove i fotografije prikazuje višeslojne veze između srpske i francuske kulture i govori o preplitanju životnih puteva, tematskih i likovnih opredeljenja i sudbina francuskih i srpskih slikara epohe intimizma.

Autorka izložbe i istoimenog kataloga (na srpskom i francuskom jeziku) je dr Dijana Metlić, istoričarka umetnosti i profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dan nakon otvaranja izložbe, 6. decembra u 11.30 sati biće održano specijalno stručno tumačenje i razgovor sa muzejskim stručnjacima i istoričarima umetnosti iz muzeja i sa univerziteta u Parizu, s idejom upoznavanja sa stvaralaštvom srpskih umetnika, razmene znanja o intimističkom slikarstvu i vezama između srpske i francuske umetnosti. Tokom trajanja izložbe biće organizovana i stručna tumačenja izložbe na francuskom i srpskom jeziku za širu javnost.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a veliku podršku u realizaciji dali su Francuski institut u Srbiji, Kulturni centar Srbije u Parizu kao i privatni vlasnici umetničkih dela.

Foto: Promo