Početna Kultura “Spomen na Lenku i Lazu” u Muzeju Vojvodine

“Spomen na Lenku i Lazu” u Muzeju Vojvodine

0

Kulturni program pod nazivom “Spomen na Lenku i Lazu” koji će obuhvatiti izložbenu postavku kao i književni program održaće se 31. oktobra u Muzeju Vojvodine.

Povodom 150. godišnjice od rođenja Jelene Lenke Dunđerski (1869–2019) te 110. godišnjice od prvog objavljivanja najlepše pesme srpske ljubavne lirike “Santa Maria della Salute” Laze Kostića biće predstavljeni kolaži “Lenka” Verice Milošević, legat autorke Opštini Srbobran, kao i “Lenkin prsten” – pesnička nagrada 2006-2019.

U književnim programima učestvovaće savremeni pesnici koji su svojim stihovima opevali Lenku i Lazu, a to su: Pero Zubac, Blagoje Baković, Miroslav Aleksić, Jelena Stoisavljević, Gordana Đilas, Jadranka Sučević, Dragica Stojanović, Raica Dragičević, Dušan Pop Đurđev, Miodrag Petrović, Raša Perić, Goran Blagojević i dr.

Pored njih gostovače i glumci i recitatori: Željka Jelić, Teodora Kušić i Ivana Žigon, kao i solo pevačica Pamela Kiš i pijanistkinja Aleksandra Rakić.

Posebna vrednost izložbe su likovne inspiracije Lenkom i Lazom, ali i pesmom “Santa Maria della Salute”.

Autori likovnih radova su: Stevan Todorović, Marko Murat, Uroš Predić, Milić od Mačve, Sava, Dragan i Milan Stojkov, Vera Zarić, Milan Jovanović Jofke, Moma Kapor, Verica Milošević, vajari Igor Šeter, Stevan Filipović i dr.

Autor i priređivač izložbe i književnog programa je Hadži Zoran Lazin.

Ovi programi do sada su održani u Novom Sadu (Gradska biblioteka), Vrbasu (Biblioteka „Danilo Kiš”), Čelarevu (Muzej piva), Kumanima (Opština Novi Bečej) – “Dani Laze Telečkog” i Bečeju (Gradska biblioteka).

Izložbena postavka koja će biti otvorena 31. oktobra u Muzeju Vojvodine moći će da se pogleda sve do 6. novembra. Potom sledi program u Srbobranu 7. novembra, uoči rođendana Lenke Dunđerske koji će prvi put biti obeležen prigodnim programom u Domu kulture sa početkom u 19 časova.

Program “Spomen na Lenku i Lazu” u drugoj polovini novembra biće još u Kulpinu (Dvorac Dunđerskih), Zrenjaninu (Gradska narodna biblioteka) i u Beogradu.

Realizaciju programa pomogli su: Carlsberg Srbija, Opština Srbobran, Dom kulture u Srbobranu, Udruženje građana Klub Kulpinčana i brojni lokalni organizatori u mestima gde se program realizuje.

Autor: NsHronika
Foto: Ilustracija