Početna Kultura Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava jubilej Konjovića

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava jubilej Konjovića

0

Projekcijom dokumentarnog filma “Jubileji. 100 godina rođenja Milana Konjovića”, koji u svojoj dokumentaciji čuvaju Galerija “Milan Konjović” i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, dva legata obeležiće datum rođenja jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka.

Time će takođe započeti ciklus zajedničkih programa tokom 2018. posvećenih obeležavanju 120 godina od rođenja Milana Konjovića.

Jednosatni dokumentarni TV film autorke Snežane Subić, koji će biti prikazan 1. februara u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, predstavlja stvaralaštvo Milana Konjovića uz tumačenja poznatih istoričarki umetnosti Katarine Ambrozić i Irme Lang – dugogodišnje upravnice Galerije “Milan Konjović” iz Sombora, ali i lično svedočenje poznatog slikara o umetnosti i životnim okolnostima koje su uticale na njegov rad.

Slikar Milan Konjović (Sombor, 28. januar 1898 – Sombor, 20. oktobar 1993), boraveći u Pragu, Beču i Parizu, kao i u rodnom Somboru, formirao je prepoznatljiv ekspresionistički izraz.

Od ranih godina posebno posvećen Parizu, učestvovao je na salonima od 1926. godine, a prvi put samostalno izlagao takođe u Parizu 1931. godine.

U 80 godina dugoj umetničkoj karijeri Konjović je imao više od 300 samostalnih izložbi, a njegova dela učestvovala su i na 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Bio je član umetničkih grupa “Oblik” i “Dvanaestorica”, učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru i prijatelj Pavla Beljanskog.

Milan Konjović zastupljen je u kolekciji Pavla Beljanskog sa osam umetničkih dela.

Nakon smrti kolekcionara 1965. godine, Konjović je Spomen-zbirci poklonio sliku “Bačka” sa posvetom “Slava P. Beljanskom 17. VII 1965”, koja je uvrštena u Likovnu zbirku Dokumentarnog fonda ovog muzeja i izlagana u postavci Memorijala umetnika.

Izvor: RTV