Početna Gradske teme Grad dobija još jednu stanicu za bicikle

Grad dobija još jednu stanicu za bicikle

0

Novi Sad bi ove godine trebalo da dobije još jednu stanicu za bicikle u okviru “NS bajk” sistema.

Naime, Programom investicionih aktivnosti JKP “Parking-servis” predviđeno je da to preduzeće iz gradske kase dobije pet miliona dinara za izgradnju automatizovane stanice za bicikle.

Širom sveta, pa i kod nas, sve je više biciklista. Osim što je to najjeftinije prevozno sredstvo i ne zagađuje životnu sredinu, vožnja bickla predstavlja i odličnu rekreaciju. “NS bajk” sistem sve je popularniji pa se sve više turista odlučuje za razgledanje grada na dvotočkašima. U sezoni 2013. godine sistem je kompletno automatizovan, a korisnicima je omogućeno da iznajme bicikl, prevezu se do željenog odredišta i na najbližoj stanici ga razduže. Korisnička kartica za rentiranje izrađuje se jednom, a nakon toga se samo plaća iznajmljivanje. Jednostavna registracija, automatizovan sistem, video-nadzor i dostupnost usluge, dovele su do toga da “NS bajk” sistem ima oko 5.000 korisnika, od kojih se 350 registrovalo u 2017. godini.

U gradu postoji 13 “NS bajk” stanica, a bicikli se mogu iznajmiti kod Spensa, kod glavnog ulaza na Štrand, kod Železničke stanice, Srpskog narodnog pozorišta, u Kampusu Univerziteta, u Rumenačkoj ulici (kod ABC-a), na Bulevaru Jovana Dučića, u Balzakovoj ulici, na uglu Podgoričke i Narodnog fronta, u Petrovaradinu u Preradovićevoj ulici, na Beogradskom keju (na uglu s Marka Miljanova), u Kornelija Stankovića, kao i na Futoškom puta (prekoputa kasarne “Arčibald Rajs”).

Sezona iznajmljivanja bicikala završena je u decembru, a nova počinje na proleće.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay