Početna Kultura Svečano otvorene izložbe “Omaž novosadskim svetlopiscima” i “Objektivno”

Svečano otvorene izložbe “Omaž novosadskim svetlopiscima” i “Objektivno”

0

omaz

Svečano otvaranje izložbi “Omaž novosadskim svetlopiscima” i “Objektivno” upriličeno je juče u 17 časova u Muzeju Vojvodine.
“Omaž novosadskim svetlopiscima” predstavlja radove desetak uglednih fotoreportera koji više nisu sa nama, ali njihove fotografije su i dalje odsjaj njihovog rada i dugogodišnjeg stvaralaštva.
Aktuelno stvaralaštvo predstavljeno je izložbom “Objektivno” na kojoj su izloženi radovi trideset novosadskih fotoreportera koji svakodnevno beleže sva aktuelna dešavanja, a isto tako stvaraju i po nešto za svoju dušu i za dušu ljubitelja fotografije.

omaz1

Domaćin ovogodišnje izložbe je, baš kao i protekle godine, Muzej Vojvodine, a organizatori su dnevni list Mađar so i Foto asocijacija Vojvodine. Izložbe traju do 15. januara 2016. godine.
Fotoreporterska nova godina je već tradicionalna manifestacija i ove godine proslavlja svoj jubilej od 40. godina.
U ime redakcije “Mađar so”, jednih od organizatora ove izložbe, prisutnoj publici se obratila glavna urednica časopisa, Marta Varju.

omaz2

Ima 40 godina kako su se fotoreporteri lista ‘Dnevnik’ i ‘Mađar so’ dogovorili da zajednički isprate staru godinu. Nekada su ovi listovi imali po 30 fotoreportera, ne samo iz Novog Sada, nego iz cele Vojvodine. U Vojvodini nije bilo novinara koji svoje fotografije nije publikovao u jednom od ova dva časopisa sa sada već dugom tradicijom. Kao novinarka uvek sam bila veliki poštovalac fotografije i njihovih autora. Divila sam se njihovoj sposobnosti da ovekoveče trenutak. Za mene je fotografija dokument sećanja i više od toga. Onaj ko zna da posmatra fotografiju videće u njoj i prošlost i sadašnjost, a i budućnost.

Otvaranje izložbe je bilo izuzetno posećeno, a većinu publike svakako su činili fotografi koji su došli da podrže rad svojih kolega.

Autor: Jelena Dopuđ