Početna Danas u gradu Održano predavanje o primeni delfinoterapije

Održano predavanje o primeni delfinoterapije

Delfino terapija

Šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je predavanju Nikole Radina o primeni delfinoterapije u lečenju osoba sa autizmom, cerebralnom paralizom i Daunovim sindrom koje je održano u velikoj sali Skupštine Grada.

Grad Novi Sad je za protekle tri i po godine aktuelne gradske vlasti pokazao da vodi izuzetno ozbiljnu i odgovornu socijalnu politiku. Danas smo ovde kako bismo uputili apel svim institucijama i odgovornim pojedincima da se priključe humanitarnoj akciji koju je pokrenula privatna Osnovna škola “Miroslav Mika Antić“ iz Novog Sada za prikupljanje sredstava za lečenje delfinoterapijom dva dečaka koji boluju od cerebralne paralize. Stoga mi je veliko zadovoljstvo što sam u prilici da prisustvujem predavanju našeg uvaženog sugrađanina, Nikole Radina, jedinog terapeuta sa prostora bivše Jugoslavije za lečenje delfinoterapijom osoba sa smetnjama u razvoju – rekao je Aleksandar Petrović.

Delfinoterapija je relativno mlada terapeutska grana, koja je razvijena na Floridi, a nastala je kao rezultat dugogodišnjih istraživanja blagotvornog dejstva koje delfini imaju na ljude. Postoje brojne ZOO terapije koje se primenjuju u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju, ali je do sada delfinoterapija pokazala najbolje rezultate.

Terapeut Nikola Radin je tokom predavanja predstavio principe po kojima funkcioniše delfinoterapija i izneo svoja iskustva i rezultate istraživanja koja potvrđuju njenu efikasnost. Svi zainteresovani imali su priliku da se upoznaju sa mogućnostima i dosadašnjim dostignućima ove metode, kao i načine kako da se ona približi institucijama.

Delfinoterapija je posebna po tome jer se radi o kombinovanovanoj terapiji i samim tim je različita od mnogih koje se primenjuju. To nije klasična terapija koja podrazumeva samo rad sa životinjama, ona je zapravo impuls koji nam omogućava bolji rad sa decom nakon izlaska iz bazena – rekao je Nikola Radin.

On je dodao da je ovu neobičnu i relativno mladu disciplinu u radu sa decom sa smetnjama u razvoju izučio na Floridi, a sada trenutno radi u institutu u Antaliji koji sa svojim timom stručnjaka postiže zavidne rezultate u ovoj oblasti.

Autor: NsHronika.rs