Početna Kultura U Gradskoj biblioteci jagma za nobelovcima i popularnom psihologijom

U Gradskoj biblioteci jagma za nobelovcima i popularnom psihologijom

0

ThinkstockPhotos-knjige

Gradska biblioteka je pred kraj prošle godine na odeljenju za odrasle imala je oko 8.000 korisnika, što je deset odsto više nego u prethodnoj, dok ih je na Dečjem odeljenju oko 3.000.

Na odeljenju za odrasle pojačano je interesovanje za nagrađena dela, pa je tako povećana potražnja za delima dobitnika Nobelove ili NIN-ove nagrade, a, kako kaže rukovodilac pozajmnog odeljenja u “Đuri Daničiću” Biljana Kičema, među najtraženijim žanrovima je i popularna psihologija.

Naročito se traži literatura koja se bavi međuljudskim odnosima i srećnijim načinom življenja. Mlađi članovi najviše traže školsku lektiru, dok stariji korisnici najviše čitaju španske, ruske ili portugalske klasike kao što su, na primer, Markes, Ljosa i drugi, ali i beletristiku – navodi Biljana Kičema.

Ona dodaje da možda trećina korisnika čita “lakšu” literaturu, ali da prednjači pozajmljivanje “ozbiljnije” literature.

Ciljna grupa su nam tinejdžeri i srednjoškolci jer su to i naši budući korisnici, a studenti najviše idu u Referalni centar da bi uzeli stručnu literaturu koja im je potrebna za fakultet. Ipak, izrazito je velik broj sredovečnih korisnika i penzionera, koji su možda i najredovniji – navodi sagovornica “Dnevnika”.

Što se tiče najmlađih članova biblioteke, oni traže slikovnice jer su njima, kako kaže Katarina Novaković iz Dečjeg odeljenja, bitne boje i stoga traže zvučne ili taktilne slikovnice, dok predškolci više čitaju pesme.

Kad deca čitaju, ona zaista čitajuKad počnu samostalno da čitaju, oni najviše traže avanture, obično je to kolekcija Džeronima Stiltona, a čitaju i ediciju “Čarobna kućica na drvetu”. Ne smemo zaboraviti ni klasičnu književnost, kao što su, na primer “Tajna žutog balona”, “Čarobnjak iz Oza” i tako dalje – kaže Katarina Novaković.

Članarina u Gradskoj biblioteci iznosi 500 dinara, dok je porodična 700, a kada biblioteka organizuje akcije, onda je moguće učlaniti se i s popustom od 50 odsto. Rok za vraćanje knjige je tri nedelje, ali se toleriše i četvrta, a korisnici su uglavnom savesni i redovno vraćaju pozajmljene knjige.

Mi ih učimo da čuvaju knjige i da ih ne pozajmljuju drugima da ne bi vraćali nešto što nije njihovo, a oni se uspaniče čak i kad kasne dan-dva – navodi Katarina Novaković.

S obzirom na to da i biblioteka ispašta zbog javnih nabavki, nema uvek sve naslove koje korisnici traže ili ih ima vrlo malo, pa postoji i lista rezervacija za korisnike, za šta se plaća 50 dinara.

Izvor: Dnevnik
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos