Početna Kultura U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog programi za sve generacije

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog programi za sve generacije

0

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i ove sezone učestvuje u manifestaciji Novosadsko dečje leto koje se u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Novi Sad realizuje tokom letnjeg raspusta, a u 2020. godini zbog zdravstvene situacije u zemlji, od 7. do 26. septembra. Tim povodom Spomen-zbirka je pripremila kreativne radionice, za grupe do 10 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina.

Program tematski obuhvata aktuelnu izložbu Muzički intermeco i stalnu muzejsku postavku. Prijavljivanje dece je obavezno (021-528185 ili 021- 4729966), zbog ograničenog broja mesta, kao i poštovanja propisanih epidemioloških mera. Učesnici su u obavezi da nosi maske, a biće obezbeđeni razmak između stolica i dezinfekciona sredstva.

Program u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u utorak – Stari i novi majstori:

Slušajući priče o našim umetnicima, deca će vežbati svoje slikarsko umeće na malim štafelajima po uzoru na odabrana dela iz kolekcije Pavla Beljanskog, baš kao što su se oni usavršavali kopirajući radove velikih majstora u poznatim evropskim muzejima.

Sreda, 16. septembar, Muzika kao inspiracija:

U izložbenoj postavci Muzički intermeco otkrivamo kako su u prošlosti izgledali gramofoni i ploče, preteče savremenih uređaja, zahvaljujući kojima se uživalo u muzici. Dočaraćemo atmosferu sa druženja Pavla Beljanskog i njegovih prijatelja umetnika slušajući klasičnu muziku, koja će nas inspirisati da kreiramo originalna likovna umetnička dela.

Manifestacija Leto na Trgu Galerija 2020. (17. septembar, 20 sati, Vrt GLURM)

Muzički vremeplov: Bogdan Ranković i SERBOPLOV

Novosadski muzički ansambl, osnovan 2005. godine, temelji se na zvuku srpske građanske muzike XIX i prve polovine XX veka, a u muzici Serboplova se mogu čuti i elementi folklora iz regiona, kao i primese popa i džeza. Članovi ansambla su Bogdan Ranković – klarinet, saksofon, frule, Ervin Malina – kontrabas, Miroslav Pap – gitara/električna gitara i Dragana Kuzmanović – harmonika.

19. septembar, 20 sati, Vrt GLURM

Filmsko veče, Linija života

Cinema City i Poklon zbirka Rajka Mamuzića pozivaju na projekciju filma reditelja Darka Bajića o njegovom ocu Milošu Bajiću, jednom od najvećih srpskih umetnika 20. veka. Slikar je sa studija Likovne akademije odveden u logor Mauthauzen, gde je proživljene strahote pretočio u seriju crteža koje je, nakon oslobođenja 1945. godine, izneo iz logora.

Leto na Trgu galerija za vreme letnjih meseci organizuju tri muzejske institucije na Trgu galerija – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Ovogodišnji ciklus programa ispunjen je koncertima, predavanjima, projekcijama i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja. Tokom septembra, u 20 sati, uz besplatan ulaz, publika ponovo može da uživa u vrtovima tri muzeja.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Autor: NSHronika
Foto: SZPB